De keuken

Cressen: de echte smaakmakers


Het is belangrijk dat uw cliënten en patiënten goed eten, om aan te sterken en vitaal te blijven. Dit gaat het beste als maaltijden lekker smaken én ogen. Met de verschillende cressen van Koppert Cress voegt u op een snelle en eenvoudige manier smaak, geur en het juiste mondgevoel toe aan al uw gerechten. Daarbij krijgt de presentatie direct een boost. Michel Lankhaar van Koppert Cress geeft tekst en uitleg bij vijf populaire cressen.

Koppert Cress

“Wij kweken jonge planten met pure smaken uit de natuur“, zegt Michel. “Iedere cress heeft zijn eigen verrassende invloed op al onze zintuigen. Ze fleuren gerechten op en zorgen voor de juiste smaakbalans. Het zijn functionele plantjes die chefs helpen om de snelheid in de keuken te behouden. Met slechts enkele handelingen heb je een bord vol met uitstraling, oftewel Architecture Aromatique.”

Honny Cress

“De Honny cress komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof. De intense zoetheid maakt deze cress geschikt om bij desserts en patisserie te serveren. De blaadjes hebben een zuivere smaak die lang in de mond blijft hangen. Het zoetje is de perfecte tegenhanger van zure en bittere ingrediënten. De Honny cress combineert daarom uitstekend met witte schimmelkazen, hangop of bijvoorbeeld zuur fruit.”

Limon Cress

“Als onderdeel van de basilicumfamilie heeft de Limon cress een heerlijke frisse limoengeur en smaak." "De echte fijnproever herkent ook de anijstonen die in deze cress aanwezig zijn", zegt Michel. "De limoensmaak komt het beste tot zijn recht in desserts, terwijl de frisse tonen van de cress uitstekend passen bij fruit. De anijstonen van dit plantje komen weer het beste tot uiting in combinatie met schaal- en schelpdieren. Met de Limon cress kunt u dus oneindig combineren."

Persinette Cress

Peterselie is een veel gebruikt tuinkruid en dient zowel als smaakversterker of als decoratie. "De Persinette cress kunt u gebruiken als subtiele smaakmaker in soepen en bij vlees, vis en gevogelte. Het is belangrijk om deze cress pas toe te voegen als u de gerechten gaat serveren. Op deze manier voorkomt u dat het gerecht een bittere nasmaak krijgt. De fijne structuur van dit plantje geeft een aangenaam mondgevoel."

Salad Pea Cress

“De Salad Pea heeft een subtiele smaak van verse doperwten, met een zoete, nootachtige nasmaak en een knapperige bite. Dit multifunctionele plantje kunt u zowel bij warme als koude gerechten gebruiken, maar ook in salades of als garnering van een gerecht. De smaak van de Salad Pea cress past perfect bij het vroege voorjaar.”

Vene Cress

“Deze cress, met zijn groene blad en fijne rode nerven, is een bijzondere decoratieve verschijning met een verrassende smaak”, zegt Michel. "De lichtzure smaak biedt veel mogelijkheden om deze cress veelzijdig in te zetten. De Vene cress smaakt uitzonderlijk goed bij gerechten met vette vis, zwezerik of lever, maar ook in groene salades. U kunt deze cress ook ter vervanging van azijn gebruiken."

Shop een verscheidenheid aan cressen in de webshop »

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Honny cress topseal verpakking, doosje 55 gr 

Bekijk product

Limon cress topseal verpakking, doosje 1 stuk 

Bekijk product

Persinette cress, per doosje 

Bekijk product

Salad pea, schaal 100 gr 

Bekijk product

Vene cress, bakje 100 gr 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant