De keuken

Culinaire inspiratie voor de zorg


Zonder de nodige inspiratie is het moeilijk om de zorgkeuken te blijven vernieuwen. Daarom faciliteert Bidfood regelmatig culinaire sessies op diverse locaties, waar chefs nieuwe ideeën kunnen opdoen. De sessies die in juni plaatsvonden, stonden in het teken van eenvoudige gerechten met een luxe uitstraling. “We hebben gebruik gemaakt van verse producten, kant-en-klare elementen en voorbereide mise en place producten, alles met een zomers tintje. Daarbij was ook aandacht voor producten die verrijkt zijn met extra eiwitten en vitaminen", vertelt Martin.

Door kant-en-klare producten en voorbereide producten te combineren met verse ingrediënten is het mogelijk snel een smaakvol gerecht te serveren dat ook nog luxe oogt. “Tijdens de sessie heb ik laten zien hoe je een gerecht opbouwt, bijvoorbeeld met de mise en place producten van Jordy’s Keuken”, vertelt Martin. Bekijk alle producten die tijdens de sessies zijn gebruikt op bidfood.nl »

Zelf aan de slag

Bij de drie sessies werden deelnemers uitgedaagd om zelf een mooi gerecht te creëren, op basis van de tips van Martin. In Emmen serveerde het Deventer Ziekenhuis het winnende gerecht: een linzensalade met kip, griekse yoghurt, tijgermelk, hazelnoten en dadels. Een bord vol eiwitten, dat bovendien prachtig was opgemaakt. Tijdens de sessie in Amsterdam was alle lof voor het gerecht van Tante Louise Residentie Moermont. Net als het Deventer Ziekenhuis serveerden zij een linzensalade met kipdijfilet, maar dan afgemaakt met piccalilly, geblancheerde wortel, knoflooksaus, honing en sambalsaus. Volgens de overige deelnemers een toepasbaar gerecht, ook binnen de budgetten van zorgorganisaties.

Het winnende gerecht van het Deventer Ziekenhuis bij de sessie in Emmen.

Gedeelde eerste plaats

Op de locatie in Schiedam werden twee winnaars uitgeroepen. Het Alrijne Ziekenhuis (Leidendorp) scoorde punten met een gerecht van kipdijfilet, mango en salade, aangevuld met een saus op basis van knoflookmayonaise, crème fraîche en citroensap. De combinatie van producten en opmaak van het bord werden door de groep gewaardeerd. Winnaar nummer twee was Menu Surplus, met een gerecht van ansjovis, piccalilly, yoghurt, gefrituurde tuinbonen en borage cress. Volgens Martin een terechte winnaar vanwege de frisse smaken en de presentatie van het gerecht.

Het winnende gerecht van het Alrijne Ziekenhuis bij de sessie in Schiedam.

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Geroosterde kipsteak 100 gr per stuk, zak 20 stuks 

Bekijk product

Tomatencouscous, bak 1 kg 

Bekijk product

Gefermenteerde knoflookmayonaise, fles 700 ml 

Bekijk product

Komkommer 400 -500 gr, per stuk 

Bekijk product

Cornabria blossom, doosje 50 stuks 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant