De keuken

De veranderingen door de allergenenwetgeving


De Europese Unie heeft bepaald dat het voor alle bedrijven die voeding en drank bereiden wettelijk verplicht is om volgens de zogenaamde Allergenenwet te werken. Deze wetgeving houdt in dat bedrijven informatie aan de consument dienen te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in producten of gerechten.


Allergenen

Allergenen zijn stoffen (eiwitten) die allergische reacties kunnen opwekken. Deze allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten en daarom heeft de Europese Unie bepaald dat ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken duidelijk vermeld moeten staan op het etiket.

Onderstaande 14 benoemde allergenen moeten vermeld worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen, ongeacht de vorm. Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken dienen vermeld te worden.

  • noten
  • glutenbevattende granen
  • eieren
  • vis
  • pinda's
  • soja
  • melkproducten (lactose)
  • schaaldieren
  • lupine
  • weekdieren
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • sulfiet


Let op: De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderling afspraken gemaakt moeten worden over recepturen en bereidingswijze.


Verpakte en niet-verpakte producten

Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie al sinds 2003. De uitbreiding hierop, voor niet-voorverpakte levensmiddelen, is sinds 2014 van kracht. Deze wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten.


Voedselveiligheidsplan

Allergenen informatie (in de vorm van een kaart, counterkaartjes en dergelijke) dient deel uit te maken van het voedselveiligheidsplan. Medewerkers moeten de allergeneninformatie te allen tijde kunnen raadplegen, zodat de controlerende overheidsinstantie - de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) - de juistheid hiervan kan controleren. Wanneer dit niet op orde is bent u niet verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.


Informatieverstrekking

Deli XL werkt nauw samen met leveranciers zodat we onze klanten tijdig van de juiste etiket- en allergeneninformatie kunnen voorzien. We streven ernaar om de informatie zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk te maken.


Bekijk hier meer informatie over de Allergenenwetgeving met onder andere tips en adviezen.


Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant