De keuken

Een eiwitrijk voedingspatroon


Eerder schreven wij al dat eiwitten belangrijke bouwstenen zijn, die daarom niet mogen ontbreken in onze dagelijkse voeding. Al onze organen, inclusief de huid, zijn onder andere opgebouwd uit eiwitten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw patiënten en cliënten voldoende eiwitten binnen krijgen? Prof. Dr. Lr. Lisette de Groot, hoogleraar voeding van de Oudere mens aan Wageningen UR, geeft praktische tips.

Belangrijke bouwstenen

“Ieder lichaam heeft de juiste bouwstenen nodig voor groei, onderhoud en herstel. Al onze organen zijn opgebouwd uit eiwitten, net zoals spieren, haar en nagels. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor ons afweersysteem en spijsverteringsstelsel. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor ouderen ligt deze hoeveelheid rond 1,0 gram per kilo lichaamsgewicht per dag en voor zieke patiënten of ondervoede patiënten ligt de hoeveelheid tussen de 1.2 tot 1.5 gram per kilo lichaamsgewicht.”

Te weinig eiwitten in de zorg

"De eiwitinname van ouderen in de zorg kan beter. Voor ondervoede, zieke en herstellende ouderen geldt dat ze meer eiwitten nodig hebben. Helaas is niet iedere maaltijd even eiwitrijk. In theorie zou elke maaltijd 25 gram eiwitten moeten bevatten. Dit aantal wordt bij het avondeten meestal wel gehaald. Het probleem zit hem echter bij het ontbijt, waarbij de eiwitinname gemiddeld een stuk lager ligt."

Praktische tips

Een eiwitrijk voedingspatroon moet binnen de zorg een belangrijke rol innemen. Eiwitten dragen niet alleen bij aan meer energie en vitalere cliënten, maar de smaak van eiwitrijk eten is over het algemeen beter. Prof. Dr. Lr. Lisette de Groot geeft tips die u eenvoudig in de praktijk kunt toepassen.

  1. Probeer iedere dag een eiwitrijk ontbijt te serveren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kwark. Een lekker gekookt eitje of wat hartig beleg zoals kaas doet al snel wonderen;
  2. Tijdens de koffie is het belangrijk om een tussendoortje te serveren waar veel nutriënten in zitten;
  3. Zes eetmomenten op een dag kunnen eraan bijdragen dat uw patiënten en cliënten verdeeld over de dag voldoende eiwitten binnen krijgen;
  4. Zorg voor de juiste ambiance. Uw bewoners moeten blijven eten. Dit gaat het beste als eten goed smaakt én oogt. Een mooi gedekte tafel, een aantrekkelijk bord en een prettige omgeving zorgen ervoor dat uw bewoners beter zullen eten;
  5. Maak een aparte bestellijst voor ondervoede, zieke of herstellende cliënten en patiënten. Op deze manier houdt u overzicht en kunt u beter sturen op eiwitrijke producten en maaltijden.

Belangrijke eiwitbronnen

  • Zuivel: kaas, kwark en eieren;
  • Vlees en gevogelte: kipfilet, biefstuk, rundergehakt, lamsvlees;
  • Vleeswaren: achterham, rosbief, rookvlees;
  • Vis, schaal- en schelpdieren: kabeljauw, zalm, tonijn, garnalen;
  • Brood en peulvruchten zoals erwten en bonen;
  • Noten en zaden: amandelen, wal- en cashewnoten, pindakaas;
  • Groenten: avocado, broccoli.

Shop een verscheidenheid aan zuivel en eieren voor een eiwitrijk ontbijt in de webshop »

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Shake vanille eiwit- en energieverrijkt 200 gr per beker, doos 12 bekers 

Bekijk product

Perenmoes verrijkt met eiwit en energie 150 gr per stuk, doos 12 stuks 

Bekijk product

Tomatensoep eiwit verrijkt 150 ml per cupje, doos 15 stuks 

Bekijk product

Vrije-uitloopeieren M, doos 90 stuks 

Bekijk product

Jong belegen kaas 48+ ronde top 7 plakken à 28 gram, pak 200 gram 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant