De keuken

Koken als therapie


Koken is meer dan alleen het bereiden van smakelijke gerechten. Veel koks zullen wel weten dat koken een therapeutische werking kan hebben. Ook de wetenschap levert hier bewijs voor. Uit onderzoek blijkt dat koken een nuttige vorm van therapie is, die kan helpen om stress weg te nemen, zelfvertrouwen op te bouwen en negatief denken te doorbreken.

Gevoel van welzijn verbeteren

Verschillende verpleeghuizen en zorgorganisaties zetten koken in als therapie voor cliënten of patiënten die te maken hebben met depressie, angst of andere mentale problemen. De therapie is er vooral op gericht om mensen gezond te leren koken, en weer goed te leren eten. Het doel van de therapie is het stimuleren van positieve activiteit, het verhogen van doelgericht gedrag en het terugdringen van uitstelgedrag en passiviteit. "Als de activiteit een gevoel van zelfvervulling geeft, of wanneer men anderen blij kan maken, dan kan het het gevoel van welzijn verbeteren", zegt Jacqueline Gollan, professor in psychiatrie en gedragswetenschappen aan de universiteit van Chicago. Daarnaast zou kooktherapie de sociale vaardigheden verbeteren en mensen uit hun sociaal isolement halen.

Fysiek

Op het fysieke vlak kan koken op een therapeutische manier worden ingezet. Om te koken moeten cliënten veel bewegingen maken met schouders, vingers, polsen, ellebogen, en nek. Ook bevordert koken een goede balans in het algemeen. Verder is adequate spiersterkte in het bovenlichaam nodig voor het optillen, mixen, snijden en hakken. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam heeft dus baat bij koken.

Bewijs

Hoewel er nog niet heel veel onderzoek is gedaan naar de werking van koken als therapie, bleek uit een studie van een aantal Britse onderzoekers dat al na twee kooksessies het zelfvertrouwen, concentratie en gevoel van voldoening al versterkt werden onder de 12 deelnemers die zij interviewden.

Britt Raafs
Redacteur

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant