De keuken

Lessen in smaak


Samen koken en eten verbindt mensen met elkaar. Het Huis aan het Water geeft kooklessen aan mensen met kanker, hun partners en nabestaanden. Het doel is tweeledig: lotgenoten met elkaar in contact brengen en zorgen voor een betere kwaliteit van leven.

Het Huis aan het Water

Multifunctioneel oncologisch centrum Huis aan het Water ligt pal aan de Gouwzee bij Katwoude. In de huiskamer, die uitzicht heeft over het water, is het gezellig druk. Er wordt koffie geschonken en taart gegeten. Voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden is dit een geliefde plek om bij elkaar te komen, therapie te krijgen en activiteiten te ondernemen. “Vrijwel alles draait hier om de kwaliteit van leven naast en na de behandeling”, vertelt coördinator Karin Hoogeveen. “We bieden vooral maatwerk. De één heeft baat bij een gesprek met een psycholoog, de ander bij lotgenotencontact, oncologische fitness of dieetadvies.”

Samen koken verbindt

Het Huis aan het Water steunt op fondsen, giften en de inzet van vrijwilligers. “Veel vrijwilligers zijn voormalige kankerpatiënten die ooit te gast waren in het huis”, vertelt Karin. “Dit vrijwilligerswerk is hun manier om iets terug te doen.” Een van hen is chef-kok Jeroen van Oostrom. De zelfstandige cateraar verzorgt de kookworkshops voor patiënten. “Het doel is tweeledig”, vertelt hij. “Samen koken en eten verbindt mensen met elkaar. Het maakt dat ze veel opener zijn over zichzelf en hun emoties. Daarnaast laten we zien hoe makkelijk het is om gezond te koken en goed te eten, met een optimale smaakbeleving voor elk individu.

Behoefte aan kennis

Jeroen kijkt per persoon wat er nodig is om hem of haar weer te laten genieten van eten. Dat is vaak een kwestie van ingrediëntenkeuze en dosering. “Ik verbaas me er weleens over hoe weinig mensen over voeding weten”, vertelt hij. “Er wordt soms amper nog gekookt. Als mensen met een slecht eetpatroon dan ernstig ziek worden, vallen ze af of ze komen juist aan. Er is veel behoefte aan kennis over de waarde van eten en hoe je smaken kunt beïnvloeden. Als je een uitje langzaam fruit, smaakt deze beter dan wanneer je hem op hoog vuur dichtschroeit. Dit soort zaken kun je leren.”

Kookworkshops

Jeroen leert zijn cursisten te werken met verse producten. Ook leert hij ze smaken te herkennen. Onder zijn leiding wordt er veel geroken en geproefd. Vrijwel alle cursisten brengen de leerstof thuis in de praktijk. “Mensen met kanker of die herstellende zijn, leren weer te genieten van eten”, zegt Jeroen. “Hun partners leren hiermee in te spelen op de behoeftes. Er is ook een workshop voor nabestaanden. Voor hen is het sociale component heel belangrijk. Als die goed leren koken, nodigen ze sneller de buren uit voor het avondeten. Ze hebben er als het ware een hobby bij, die hen gezond houdt en voorkomt dat ze in een isolement raken.”

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant