De keuken

Recept: 6 x alternatief ontbijt


De nieuwste editie van Served magazine staat in het teken van ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag. Een maaltijd die extra zorg verdient, zodat uw gasten ook daadwerkelijk aangemoedigd worden om (goed) te ontbijten. Geef daarom extra kleur aan de eerste maaltijd van de dag door te variëren met gezonde smaakmakers. Bijvoorbeeld met deze verrassende ontbijt traktaties.

Havermout overnight

Havermout zit boordevol voedingsstoffen. Die zijn beter te verteren nadat de mout een nacht lang heeft geweekt in melk. Met walnoten en sinaasappel voegt u extra smaak en vitamines toe!

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 80 gram havermout
  • 100 ml halfvolle melk
  • 2 gram kaneelpoeder
  • 1 sinaasappel
  • 20 gram walnoten

Bereidingswijze

  1. Laat de havermout met de kaneel 1 dag weken in de melk.
  2. Schep het in een mooi schaaltje en garneer met de sinaasappel en de walnoten.

Pannenkoeken met mascarpone en bosvruchten

Dit feestelijke ontbijt ziet er letterlijk uit om op te eten. Combineer de pannenkoeken met frisse bosbessen, die goed zijn voor het verlagen van het cholesterolgehalte.

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 500 ml halfvolle melk
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 gram zout
  • 3 gram kaneel
  • 100 gram boter
  • 150 gram mascarpone
  • 100 gram bramen
  • 100 gram frambozen
  • 100 gram bosbessen

Bereidingswijze

  1. Maak het beslag door melk, eieren, bloem, zout en kaneel te mengen.
  2. Bak pannenkoeken van het beslag.
  3. Spuit de mascarpone op de pannenkoek en voeg het fruit toe.
  4. Vouw de pannenkoek dicht en bestrooi eventueel nog met poedersuiker.

Smoothie blauwe bes en kokos

Blauwe bessen zitten vol antioxidanten en zijn goed voor hart en bloedvaten. Kokos werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem. Weinig smoothies zijn dan ook zó gezond (en lekker!) als deze fruitige ontbijttopper.

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 400 ml melk
  • 200 ml yoghurt
  • 100 gram blauwe bessen
  • 50 gram geraspte kokos

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix alles tot een glad geheel.
  2. Voeg naar smaak ingrediënten toe om de smoothie te upgraden, zoals vezels en eiwitpoeder.

Hangop met pruimen en kaneel

Eiwitten zijn essentieel voor vitaliteit en herstel. Dit verrassende ontbijt van hangop, pruimen en kaneel wekt de eetlust en voorziet meteen in een flinke dosis bouwstoffen.

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 liter yoghurt
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 75 gram suiker
  • 4 gram kaneel

Bereidingswijze

  1. Laat de yoghurt een dag van te voren uitlekken in een doek.
  2. Kook de pruimen met de kaneel tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen.
  3. Meng de suiker door de hangop. Voeg eventueel wat geslagen room en kaneel toe.
  4. Spuit de hangop in een leuk weckpotje en schep de pruimen er overheen.

Vruchten noten ontbijtcake

Cake bij het ontbijt is altijd verrassend. Dat geldt zeker voor deze zoete cake met een knapperige bite en gezonde ingrediënten. Ook lekker bij de koffie!

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 100 gram havermout
  • 65 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 2 banenen
  • 10 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 20 gram honing
  • 50 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 30 gram bosbessen
  • 30 gram pecannoten

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de appel in blokjes.
  2. Prak de banaan en meng met de kaneel, honing, havermout, bakpoeder en speltmeel met een mixer tot een glad beslag.
  3. Spatel als laats de appel, noten en bosbessen door het beslag.
  4. Giet het beslag in een cakeblik met vetvrij papier.
  5. Bak de cake af op 180 graden in 40 tot 45 minuten.


Yoghurt met fruitvariatie

Onderschat nooit de kracht van kleur. Het kleurrijke fruit prikkelt de eetlust en geeft een frisse én gezonde noot aan de romige yoghurt vol eiwitten.

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 50 gram aardbeien
  • 1 ananas
  • 50 gram blauwe bessen
  • 50 gram bramen
  • 50 gram blauwe druiven
  • 50 gram witte druiven
  • 50 gram frambozen
  • 1 kiwi
  • 2 mandarijnen
  • 1 liter yoghurt

Bereidingswijze

  1. Snijd de aardbeien, ananas en kiwi klein en pel de mandarijn.
  2. Meng het kleingesneden fruit met het overige fruit en serveer met de yoghurt.


Deze recepten zijn afkomstig uit de nieuwe Served Special: Ochtendgloren. Bekijk het magazine »

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant