De keuken

Recept: champagnebavarois met witte chocolade en frambozen


De nadere feestdagen zijn een uitgelezen moment om uw patiënten, bewoners en bezoekers eens extra te verwennen. Ga feestelijk het jaar in met deze heerlijke champagnebavarois. Een schitterend dessert van champagne of prosecco met smaakvolle ingrediënten zoals witte chocolade, frambozen en speculaas. Pure verwennerij! Dit prachtige nagerecht kunt u uiteraard ook prima bereiden met alcoholvrije champagne of prosecco. Serveer het extra feestelijk met een sterretje.

Recept: champagnebavarois met witte chocolade en frambozen

Bereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 2,5 uur
Aantal porties: 10

Benodigdheden


  • 350 ml champagne/ prosecco
  • 100 gram suiker
  • 25 ml ongezouten boter
  • 10 gram gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • Blanke vla: 0,5 l halfvolle melk, 30 gram suiker, 20 gram maïzena
  • 25 - 30 frambozen
  • 15 speculaasjes
  • Klein beetje poedersuiker ter garnering

Bereidingswijze

  1. Breng de champagne aan de kook met de suiker en koel deze hierna terug.
  2. Laat de chocolade au bain-marie smelten.
  3. Giet deze op een stukje bakpapier en koel terug.
  4. Kruimel de speculaas en meng de gesmolten boter erdoor.
  5. Laat de gelatine in wat water oplossen en maak deze heet.
  6. Klop de slagroom lobbig.
  7. Meng de hete gelatine door de champagne en blanke vla.
  8. Zodra deze gaat hangen, spatel de geslagen room erdoor.
  9. Strooi een beetje speculaaskruimel in een mooie champagne flûte, bakje of druk een beetje in een ring op een bord.
  10. Vul deze aan met de bavarois.
  11. Breek mooie punten van de chocolade en steek deze in de bavarois.
  12. Garneer de bavarois met frambozen en poedersuiker.

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant