De keuken

Golden Oldies: recepten van toen


In de ouderenzorg speel herkenning een belangrijke rol. Typische gerechten en smaken van vroeger dragen bij aan het eetplezier van uw cliënten en bewoners. Hangop, draadjesvlees en gort; sommige oud-Hollandse gerechten horen bij ons culinaire erfgoed en moet je koesteren. Juist in de zorg, waar de golden oldies deel uitmaken van het collectieve geheugen.

Blote billetjes in het gras

Geen klassiek gerecht spreekt zo tot de verbeelding als blote billetjes in het gras. Elke zestigplusser weet dat het hier gaat om een mix van witte bonen (de billetjes) en groene snijbonen (het gras). De combinatie met draadjesvlees en aardappelpuree is een absolute voltreffer.

Benodigheden:

Shop hier de ingrediënten »

  • 400 gram draadjesvlees
  • 150 gram witte bonen
  • 250 gram snijbonen
  • 400 gram aardappelen
  • 40 mililiter melk
  • 40 gram boter
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 gram nootmuskaat
  • peper en zout
  • 50 mililiter rode wijn
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 stuks kruidnagel

Bereidingswijze:

  1. Kruid je vlees en bak deze in de boter.
  2. Voeg je laurier en kruidnagel toe.
  3. Blus af met rode wijn en bouillon.
  4. Gaar deze in ca 2,5 uur
  5. Schil de aardappelen en kook deze met wat zout.
  6. Kook ook de snijbonen met wat zout en de witte bonen. Als ze uit pot komen hoeven ze alleen opgewarmd te worden.
  7. Stamp de aardappelen als ze gaar zijn en meng er melk, boter, peper, zout en nootmuskaat doorheen.
  8. Meng ook de witte bonen door de snijbonen en breng deze op smaak met wat boter.
  9. Als het vlees gaar is kun je van een beetje braadvocht een saus maken die je met de ontbijtkoek kunt afbinden.
  10. Serveer je gerecht op een mooi groot bord.

Pagaste van gort, pruimen en rookworst

Dit klassieke gerecht komt oorspronkelijk uit de Drentse keuken en wordt bereid van gort, pruimen, rozijnen en rookworst. Met stroop als extra smaakmaker krijgt u een heerlijk zoet-hartig gerecht uit de oude doos.

Benodigdheden:

Shop hier de ingrediënten »

  • 250 gram gort
  • 200 gram pruimen
  • 125 gram rozijnen
  • 275 gram rookworst
  • 30 gram stroop
  • 1 gram gemalen kaneel
  • 1 gram gemalen witte peper

Bereidingswijze:

  1. Laat de gort en de pruimen apart een nacht weken.
  2. Bbreng de volgende dag de gort in het weekwater aan de kook en laat het 1 uur op een laag vuur zachtjes doorkoken met wat peper en kaneel.
  3. Kook de laatste 30 min. de rookworst mee.
  4. Kook de laatste 15 min de gewelde pruimen en gewassen rozijnen mee.
  5. Haal de rookworst uit de pan en giet de pagaste af.
  6. Schep de stroop er door en dien de pagaste warm op met de in plakjes gesneden rookworst.

Uienstamppot met zure haring

De stamppot is een gerecht met traditie. Dat geldt zeker voor deze stamppot van aardappel, ui en rolmops (zure haring). Breng de puree van aardappelen en ui op smaak met peper, zout en nootmuskaat en serveer die op een bord met de zure haring. Maak een kuiltje in het midden voor de azijn.

Benodigdheden:

Shop hier de ingrediënten »

  • 600 gram aardappelen
  • 600 gram uien
  • 50 gram boter
  • 40 mililiter melk
  • 1 gram nootmuskaat
  • peper en zout
  • 8 rolletjes zure haring
  • 20 mililiter azijn

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook deze gaar.
  2. Bak de ui ringen in boter.
  3. Maak van de aardappelen puree en meng hier de uien doorheen.
  4. Maak de stamppot op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
  5. Maak de stamppot op een mooi bord op. Giet in een kuiltje wat azijn.
  6. Leg twee mooie stukjes rolmops/ zure haring bij het gerecht.
  7. Maak het gerecht af met een partje citroen en wat gave cress.

Bloedworst met goudreinet en schorseneren

Volgens sommigen is schorseneren een ‘vergeten groente’, maar de kans is groot dat uw gasten de smaak van deze wortel meteen herkennen. Ook de bloedworst is voor veel ouderen een lekkernij van vroeger. In deze klassieker delen zij een hoofdrol met de gebakken goudreinet, ui en aardappels.

Benodigdheden:

Shop hier de ingrediënten »

  • 400 gram bloedworst
  • 100 gram uien
  • 100 gram Goudrenet appels
  • 400 gram schorseneren
  • 400 gram aardappelen
  • 70 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 4 gram peterselie
  • 1 gram nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de schorseneren en aardappelen en snij ze in gewenste grote.
  2. Zet de schorseneren en aardappelen op in water tot ze onderstaan.
  3. Kook beide gaar met wat zout.
  4. Bak intussen plakken bloedworst van ca 1 cm, nadat ze door de bloem zijn gehaald in boter.
  5. Doe dit ook met de appel. Leg deze nadat ze zijn gebakken op de bloedworst.
  6. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en schud ze even op.
  7. Giet de schorseneren af en bewaar een kwart van het kookvocht.
  8. Kook deze in en voeg als laatste wat boter en bloem toe.
  9. Laat deze even gaar worden en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Schep de schorseneren in de saus voor serveren.
  11. Voeg als laatste verse gehakte peterselie toe.
  12. Leg alles op een mooi bord.

Bruine bonen met ei, spek en appelmoes

Bruine bonen zijn van alle tijden. In combinatie met spek en uien serveert u zelfs pure nostalgie op het bord. Het gerecht smaakt erg lekker met wat mosterd en/of appelmoes.

Benodigdheden:

Shop hier de ingrediënten »

  • 500 gram bruine bonen
  • 150 gram uien
  • 300 gram spek
  • 40 gram mosterd
  • 160 gram appelmoes
  • peper en zout
  • 1 gram nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Week bruine bonen of gebruik bonen uit pot.
  2. Bak de ui ringen en de spekjes.
  3. Meng deze met de bruine bonen.
  4. Breng het gerecht op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
  5. Serveer het gerecht met mosterd en een schaaltje appelmoes.

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

Thee. Veel thee. Vooral lekkere kruidenthee en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade.

Alkmaarse gort zak 1 kilo 

Bekijk product

Snijbonen uit Nederland, zak 2,5 kg 

Bekijk product

Haring zuur, pot 380 ml 

Bekijk product

Rookworst traditioneel stuk 275 gram 

Bekijk product

Schorseneren minute, zak 2,5 kg 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant