De keuken

Recept: groenten, net even anders


Stampen, stoven of bakken in een papiertje: groenten zijn van alle markten thuis. Geef ze dat kleine beetje extra aandacht en je creëert al gauw de meest indrukwekkende groentegerechten.

Hieronder vindt u drie verrassende gerechten met de groenten van Van Gelder, AGF-leverancier bij Bidfood. Allemaal net even anders en toch heel herkenbaar.

Aardappelpoffertje met roomzuurkool en spek, mosterd en eventueel een stoofpotje

Favoriet bij jong en oud: het stoofpotje. Ditmaal geserveerd met een aardappel-poffertje, roomzuurkool en rookspek. Hiermee breng je het herkenbare van de stoof samen met het vernieuwende van een aardappelpoffertje. Het malse en winters gekruide stoofvlees gaat goed samen met het frisse van het aardappelpoffertje met roomzuurkool. Hoe langer je de stoof laat staan, hoe intenser van smaak deze wordt.

Bereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 2,5 uur
Porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 500 gram aardappelen
  • 40 mililiter melk
  • 1 ei
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • peper en zout
  • 500 gram zuurkool
  • 100 mililiter koksroom
  • 50 gram blokjes rookspek
  • 40 gram mosterd
  • 400 gram runderpoulet
  • 150 mililiter rode wijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 grote ui
  • 10 gram knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 60 gram groene pesto
  • 8 gram runderbouillon
  • 8 gram peterselie

Bereidingswijze

  1. Bak de runderpoulet in boter bruin.
  2. Bak de uien mee.
  3. Blus deze af met rode wijn en voeg de kruiden toe.
  4. Voeg hierna de bouillon en de groene pesto toe en laat deze gaar stoven.
  5. Schil de aardappelen en zet deze op met een klein beetje zout.
  6. Zet ook de zuurkool op in room met de spekblokjes.
  7. Maak puree van de aardappelen en laat deze afkoelen.
  8. Meng hier na het ei en de bloem tot een beslag en breng op smaak.
  9. Bak in boter kleine poffertjes en serveer hier de roomzuurkool bij.
  10. De stoofschotel kan er in een mooi eenpersoonspannetje bij worden geserveerd.

Bietencarpaccio met zeekraal

Seizoensgroenten worden steeds vaker tot dunne plakjes gesneden en geserveerd als carpaccio. Carpaccio is namelijk gemakkelijk te bereiden, maar heeft toch een exquis karakter. Deze dungesneden entrée wordt gemaakt van chioggiabiet, een rood-wit gestreepte biet uit Venetië die zoeter van smaak is dan de reguliere rode biet. Serveer de biet met witte truffelhoning voor een extra zoetje en zilte zeekraal en balsamico om het geheel in balans te brengen.

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 200 gram Chioggia biet
  • 60 gram rucola
  • 60 gram zwarte winterpeenspaghetti
  • 60 gram zeekraal
  • 20 mililiter witte truffelhoning
  • 2-3 mililiter balsamico crème Aceto Balsamico dark cherry

Bereidingswijze

  1. Schil de biet en snij hier mooie dunne plakken van.
  2. Leg op een mooi bord wat rucola.
  3. Leg hierop weer wat plakjes biet.
  4. Garneer je gerecht met winterpeen spaghetti, en zeekraal
  5. Maak je gerecht af met de witte truffel honing en de aceto.

Ratatouille uit de oven

De traditionele ratatouille wordt meestal in een hapjespan of grote koekenpan gestoofd. Ratatouille, of rata zoals de Fransen het vaak noemen, wordt in de winter warm en in de zomer koud gegeten. Pompoen en kastanjechampignons geven deze ratatouille een warme, winterse smaakbeleving. Zout is haast niet nodig, want blokjes van rookspek geven dit Franse gerecht met Nederlandse groenten al veel smaak.

Bereidingstijd: 15 minuten + 35 minuten wachttijd
Aantal porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 200 gram pompoen
  • 75 gram doperwten
  • 75 gram kastanjechampignons
  • 100 gram gele paprika
  • 75 gram sjalotten
  • 75 gram blokjes rookspek
  • 10 mililiter olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Was en snijd alle groentes in gewenste vorm.
  3. Neem een grote mengkom en meng hier alle groenten, spekblokjes en olijfolie met wat peper en zout in. Zout niet teveel omdat het spek al voor deze smaak zorgt.
  4. Doe het mengsel in een ovenschaal en zet voor ongeveer 35 minuten in de oven.
  5. Serveren in een ovenschaaltje

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

Thee. Veel thee. Vooral lekkere kruidenthee en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade.

Chioggiabieten, zak 1 kg 

Bekijk product

Rucola gewassen, zak 70 gr 

Bekijk product

Groentespaghetti van zwarte winterpeen, bak 400 gr 

Bekijk product

Zeekraal, zak 250 gr 

Bekijk product

Aceto balsamico cherry fles 250 ml 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant