De keuken

Hete bliksem met een twist


Een typisch oud-Hollandse stamppot mag deze winter niet ontbreken op uw menu. Het is tijd voor hete bliksem! Culinair adviseur Martin Ambachtsheer maakt 'm net even spannender en serveert zijn hete bliksem met stoofschotel. Daar krijgen uw gasten het zeker warm van.


Bereidingstijd: 35 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Aantal porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 750 gram aardappelen
  • 750 gram appel (Granny Smith)
  • 150 gram uien
  • 30 ml melk
  • 35 gram boter
  • 1 gram kaneel
  • 1 gram nootmuskaat
  • 500 gram schouderkarbonade zonder bot
  • 20 gram knoflook
  • 150 gram sperziebonen
  • 80 gram rode paprika
  • 3 gram paprikapoeder
  • 150 gram aubergine
  • 5 gram peterselie
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml groentebouillon
  • 30 gram bloem
  • 2 gram tijm
  • 8 laurierblaadjes
  • +/- 20 ml olijfolie

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen gaar en pureer ze met melk en boter. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout.
  2. Schil de appelen en maak hier partjes van.
  3. Snijd de uien in ringen.
  4. Bak de uien in boter tot deze bruin kleuren en bak dan de appels mee.
  5. Voeg de uien en appelen toe aan de puree en breng op smaak.
  6. Zorg voor kleine blokjes vlees en snijd de groenten klein.
  7. Bak het vlees met de kruiden en knoflook. Voor extra smaak kunt u geklaarde boter gebruiken.
  8. Bak de uien en de rest van de groenten mee.
  9. Voeg bloem toe en laat deze even mee garen.
  10. Blus het mengsel af met rode wijn en groentebouillon en laat het inkoken tot sausdikte.
  11. Maak het gerecht af met peper en zout en voeg eventueel wat tabasco toe.
  12. Serveer de stamppot op een mooi bord. De stoofschotel kunt u serveren in een ovenschaaltje of in een mooi pannetje.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant