De keuken

Inspiratiesessie: feestelijke hoofdgerechten


Het lijkt nog ver weg, maar bij u als foodprofessional zijn de feestdagen vast al eens door uw hoofd geschoten. Want wat moet u uw cliënten en bewoners dit jaar nou eens voorschotelen? Om u te helpen wat inspiratie op te doen, bieden wij u enkele inspiratiesessies aan met recepten voor feestelijke gerechten, om lekker winters te genieten. Deze week vindt u twee inspirerende recepten die u als hoofdgerecht kunt serveren, als onderdeel van een feestelijk menu.

Bij een feestelijk menu hoort natuurlijk ook een feestelijke opmaak van uw gerechten. Onze culinair adviseur Martin Ambachtsheer geeft u daarom enkele tips om uw hoofdgerecht op originele manier af te garneren

  • Gebruik verschillende kleuren om mee af te garneren
  • Zorg dat de ingrediënten herkenbaar blijven.
  • Gebruik ingrediënten die van elkaar verschillen qua consistentie.
  • Probeer bij de garnering tenminste één ingrediënt te gebruiken dat terugkomt in je gerecht.
  • Gebruik de ingrediënten die je gebruikt als garnituur in de juiste verhouding wat grootte betreft.
  • Wissel kant-en-klare en verse ingrediënten af in de garnering. met vers en eventueel kant en klaar zoals crumbles en chocolade.

Stamppot ui met spek en gefrituurde romanesco en livar spek

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 800 gram aardappelpuree
  • 800 gram uien
  • 200 gram panko
  • 600 gram tempura
  • 1 stuks romanesco
  • 400 gram livarspek
  • 100 gram rookspek
  • 8 takjes hippo tops
  • groentencrumble
  • 4 porties pepersaus

Bereidingswijze

  1. Bak de uien in boter.
  2. Maak aardappelpuree.
  3. Bak de rookspek krokant.
  4. Snijd roosjes van de romanesco en blancheer deze.
  5. Meng de tempura en de panko.
  6. Haal de romaneco door het beslag en frituur deze.
  7. Meng deze ingrediënten en breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
  8. Verwarm de pepersaus .
  9. Bak de buikspek krokant.
  10. Schep een portie stamppot op een mooi bord.
  11. Leg hier de buikspek op en leg er een roosje romanesco bij.
  12. Garneer het gerecht met hippo tops, groenten crumble en pepersaus.

Hertensukade met aardappelschoteltje met spruiten, hazelnoot, honing en champignonsaus

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 400 gram hertensukade
  • 600 gram aardappelpuree
  • 50 gram boter
  • 20 gram paneermeel
  • 300 gram spruitjes
  • 50 gram hazelnoot
  • 20 mililiter honing
  • 4 porties champignonsaus
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 50 gram tomatenbesjes
  • 4 takjes salad pea

Bereidingswijze

  1. Blancheer de spruitjes.
  2. Snij de kastanjechampignons in vieren.
  3. Snij de hertensukade in plakken.
  4. Spuit puree in schaaltjes en schep hier wat boter overheen en strooi hier paneermeel overheen.
  5. Roerbak de spruitjes, kastanjechampignons en de hazelnoten. Voeg als laatste de tomatenbesjes toe.
  6. Bak de puree krokant in de oven.
  7. Verwarm de hertensukade.
  8. Schep de spruitjes op een bord en zet hier een schaaltje puree bij.
  9. Leg de hertensukade op de roerbakgroenten.
  10. Zet de saus warm.
  11. Garneer je gerecht met tomatencrumble en salade pea.
  12. Spuit als laatste de warme saus er bij.

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

Thee. Veel thee. Vooral lekkere kruidenthee en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade.

Hertensukade heel - stuk 350 gram 

Bekijk product

Hippo tops, schaal 200 stuks 

Bekijk product

Aardappelpuree - home style - zak 2,5 kilo 

Bekijk product

Mushroom sauce, bus 400 ml 

Bekijk product

Romanesco - natriumarm - 1/4GN - bak 600 gram 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant