De keuken

Recept: 3 x zalig koffiemoment


Gastvrijheid in de zorg zit hem vaak in de kleine dingen. Bijvoorbeeld meer keuzevrijheid bij het ontbijt, of iets zoets voor bij de koffie. En dan bedoelen we niet alleen het standaard kaakje, maar vooral de gebakjes die écht het verschil maken en ervoor zorgen dat uw gasten zich extra gewaardeerd voelen. Met herkenbare smaken, genoeg nutriënten en een presentatie om van te watertanden. Van bosbessenmuffin en chocoladetaart tot onze kleurrijke fruitvariatie-vlaai; hiermee wordt elk koffiemoment een klein feestje.

Brownie

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de brownie
  • 250 gram pure chocolade
  • 200 gram boter
  • 4 eieren
  • 300 gram suiker
  • 500 ml melk
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 2 gram zout
  • Voor de koekjesbodem
  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 1 eierdooier
  • 2 gram zout

Bereidingswijze

  1. Maak eerst het koekjesdeeg voor de bodem. Zeef de bloem, zout en suiker boven een kom.
  2. Snijd de koude boter in kleine stukjes, voeg toe aan het bloemmengsel en meng goed door elkaar.
  3. Voeg de eierdooier toe, kneed het deeg en vorm er een bal van.
  4. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koeling.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Zorg ervoor dat de lap minimaal 5 mm dik is. Bedek de bodem van een ingevet bakblik met de lap deeg.
  6. Maak nu het beslag voor de brownie.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  8. Smelt de chocolade au bain-marie en roer de boter erdoor.
  9. Klop in een kom de eieren met de suiker luchtig en roer de melk erdoor.
  10. Meng het zelfrijzend bakmeel met cacao en zout.
  11. Roer het bakmeel door het eimengsel en meng door de chocolade.
  12. Schenk het beslag in de bakvorm met koekjesdeegbodem.
  13. Bak de brownie in de oven in circa 45 minuten gaar.

Tip: Geef de brownie extra bite of smaak door bijvoorbeeld noten, fruit, kokos of karamel aan het brownie beslag toe te voegen.



Cupcakes met blauwe bessen

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de cupcakes
  • 200 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • 120 gram kristalsuiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 3 gram kaneel
  • 7 gram bakpoeder
  • 2 eieren
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 225 ml melk
  • 250 gram blauwe bessen
  • Voor de topping
  • 200 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram blauwe bessen

Bereidingswijze

  1. Laat voor de topping de boter en roomkaas op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Meng in een kom bloem, havermout, kristal- en basterdsuiker, bakpoeder en kaneel met een garde door elkaar.
  4. Mix in een andere kom de eieren, zonnebloemolie en melk.
  5. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, in de keukenmachine op lage stand, tot een glad beslag.
  6. Spatel de blauwe bessen door het beslag.
  7. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar op 180 °C.
  8. Schraap het merg uit het vanillestokje.
  9. Doe de zachte boter met poedersuiker en vanille in de kom van een keukenmachine. Klop de boter met een bisschop op lage stand luchtig. Dit duurt minstens 10 minuten.
  10. Roer de roomkaas glad met een spatel en voeg deze geleidelijk toe aan de luchtige boter. Blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
  11. Spuit een toef crème op de cupcakes en garneer met blauwe bessen.


Bosvruchtentaart

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de bodem
  • 400 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • Voor de topping
  • 10 gram poedersuiker
  • 200 gram bosbessen
  • 150 gram frambozen
  • 150 gram bramen
  • Voor de banketbakkersroom
  • 250 ml melk
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 10 gram bloem
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de banketbakkersroom. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  2. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  3. Roer de eierdooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
  4. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen.
  5. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
  6. Maak nu de bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  7. Vet de bakvorm licht in. Doe de bloem in een kom, voeg de zachte boter en het ei toe en kneed een samenhangend deeg.
  8. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van circa 28 cm. Bekleed de vorm ermee.
  9. Leg op het deeg aluminiumfolie met daarop blindbakvulling. Bak de deegbodem circa 20 minuten in het midden van de oven.
  10. Laat de bodem iets afkoelen en verwijder folie en vulling.
  11. Verdeel de banketbakkersroom over de deegbodem en schep daarop de vruchten. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.


Deze recepten zijn afkomstig uit de nieuwe Served Special: Ochtendgloren. Bekijk het magazine »

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant