De keuken

Recept: 3 x wild


De smaak van het seizoen is vanaf september de smaak van wild, gevogelte, pompoen en herfstgroente. Door de herfst op de kaart te zetten, blijft u dicht bij de natuur en draagt u bij aan de culinaire beleving van de gast. Van een stamppot pastinaak tot konijnenbout met pruimen: drie recepten voor een verrukkelijk najaar!

Stamppot pastinaak

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 425 gram aardappelen
  • 200 gram pastinaak
  • 75 gerookte spek
  • 50 gram uiringen
  • 5 gram knoflook
  • 50 ml volle melk
  • 40 gram boter
  • 30 gram walnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Verse bieslook

Bereidingswijze

  1. Bak het spek met de uien.
  2. Kook de aardappels gaar en maak er puree van met de melk, boter, nootmuskaat, peper en zout.
  3. Kook intussen de pastinaak beetgaar en meng door de puree.
  4. Meng spek en ui door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
  5. Voeg tot slot de bieslook toe en garneer met de walnoten en Parmezaanse kaas.


Stoofschotel van wildzwijn

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 500 gram wildzwijn poulet
  • ½ liter krachtige rode wijn
  • 200 gram champignons
  • 50 gram rookspek
  • 1 sinaasappel
  • 70 gram ui
  • 90 gram wortel
  • 80 gram zilveruien
  • Verse peterselie
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 50 gram tomatenpuree
  • Zwarte peper
  • Jeneverbes
  • Kruidnagel
  • Kookroom

Bereidingswijze

  1. Snijd de ingrediënten (niet te klein).
  2. Bak de poulet in een ruime pan bruin en voeg er de kruiden, ui en spek aan toe.
  3. Ontzuur de tomatenpuree en blus af met wijn.
  4. Laat het vlees samen met de wortel stoven tot het gaar is.
  5. Voeg de champignons en zilverui toe.
  6. Maak een roux en bind de stoofschotel licht af.
  7. Breng de stoofschotel op smaak en roer er nog wat room doorheen.
  8. Voeg de partjes sinaasappel en peterselie toe.

Tip: Serveer in een klein braadpannetje.


Konijnenbout met rode kool en aardappelpuree

Konijnenbout

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 4 konijnenbouten
  • 200 gram gedroogde pruimen
  • 200 gram bleekselderij
  • 70 gram tomatenpuree
  • ½ liter rode wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 2 laurierbladeren
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • Peterselie
  • Kalamata olijf

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Laat de pruimen 20 minuten wellen in de wijn.
  3. Bestrooi de konijnenbouten met de bloem, verhit de olie in de braadpan en bak de bouten in 5 minuten rondom aan.
  4. Doe de bleekselderij met de laurierblaadjes in de pan en fruit 5 min. Roer de pruimen mét de wijn, de tomatenpuree en de bouillon erdoor.
  5. Leg de konijnenbouten terug in de pan en zet de pan met het deksel erop net onder het midden van de oven en laat de bouten 1 uur door garen (schep halverwege voorzichtig om).
  6. Voeg vlak voor het opdienen de olijven en de gehakte peterselie toe.


Rodekool met appel, kaneel en rozijnen

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 800 gram rodekool
  • 100 gram rozijnen
  • 2 granny smith appels
  • 70 gram ui
  • 50 gram boter
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 25 gram bruine suiker
  • 10 gram kaneel
  • 2 kruidnagel
  • 2 laurierbladeren

Bereidingswijze

  1. Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui.
  2. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij.
  3. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om en voeg als laatste de appel toe voor een lekkere bite.
  4. Verwijder de blaadjes laurier en kruidnagel uit de pan en voeg de rest van de boter toe (zorg dat de kool niet te nat is).


Aardappelpuree

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 500 gram aardappelen
  • 50 gram boter
  • 50 gram volle melk
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de aardappelen en kook gaar met wat zout.
  2. Pureer de aardappels en maak af met boter, melk, peper, zout en nootmuskaat (niet te dik).
  3. Maak in een ring torentjes van de puree en rode kool.


Bekijk ook de recepten van twee overheerlijke soepen voor het najaar. In de Served Herfst 2016 leest u het volledige artikel over wildgerechten.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Biologische uien, zak 1 kg 

Bekijk product

Bildstar aardappelen, zak 2,5 kg 

Bekijk product

Rode kool, per stuk 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant