De keuken

Recept: 5 x gezonde snacks


Dat een snack niet ongezond hoeft te zijn, wordt bewezen met onderstaande recepten. Kleine gerechten, die tussen de reguliere maaltijden door verstrekt worden, dragen bij aan het herstelproces van de patiënt. Vooral ondervoede senioren zijn gebaat bij deze calorierijke snacks. Door regelmatig tussendoortjes te serveren, wordt de voedselinname beter over de dag verspreid en kan de 'gewone' maaltijd gehalveerd worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleinere porties beter geconsumeerd worden dan een bord vol met eten. Om die reden serveren ziekenhuizen, maar ook verzorgingshuizen, steeds vaker snacks vol eiwitten en koolhydraten.



Gestoomde loempia van kippendij (voor 5 porties)

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de loempia
  • 5 rijstvellen
  • 35 gram pinda's
  • 125 gram kipdijfilet zonder vel
  • 75 gram avocado
  • 7,5 gram Shiso cress
  • 7,5 gram Sakura cress
  • 7,5 gram Salad Pea cress
  • 5 gram geroosterde sesamzaadjes
  • Peper en zout
  • Sojasaus
  • Voor de dressing
  • 40 ml sojasaus
  • 5 gram gember
  • 40 ml druivenpitolie
  • 10 ml limoensap
  • 5 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Maak de rijstvellen vochtig.
  2. Vermeng de sojasaus met de kippendij en braad zachtjes aan.
  3. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in repen.
  4. Snijd de kippendij in repen.
  5. Leg de cressen in het midden van de rijstvellen en leg daar bovenop de avocado en de kip.
  6. Besprenkel met de nootjes, wat sesamzaadjes en een heel klein beetje sojasaus.
  7. Vouw de vellen op als een loempia en stoom deze in 4-6 minuten warm.
  8. Snijd de gember fijn en meng met de sojasaus, druivenpitolie, limoensap en tomatenpuree tot een dressing.
  9. Serveer de loempia met de dressing.

Ei-wrap met gerookte kip (voor 5 porties)

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de wraps
  • 4 eieren
  • 150 gram gerookte kipfilet
  • 30 ml room
  • 40 ml mayonaise
  • 4 gram dille
  • Peper en zout
  • 4 gram basilicum
  • 4 gram Sakura cress
  • Physalis
  • Voor de saus
  • 200 ml water
  • 30 gram courgette
  • 30 gram aubergine
  • 30 gram ui
  • 60 gram tomaat
  • 30 gram rode en groene paprika
  • 15 ml olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Klop de eieren. Voeg peper en zout toe en roer de room erdoor.
  2. Bak heel zachtjes platte omeletten met weinig kleur. Maak ze niet te dik.
  3. Leg de omeletten op een snijplank.
  4. Snijd de dille fijn, meng deze door de mayonaise en smeer daar de omelet mee in.
  5. Snijd de gerookte kip in dunne plakken en spreid deze over de hele omelet.
  6. Leg op de kip de basilicum blaadjes en de Sakura cress (verspreid over de hele lengte).
  7. Rol de omelet strak op in sealfolie en leg de rol voor een uur in de koelkast. Snijd de rol in mooie partjes
  8. Bak de gesneden courgette, aubergine, ui, paprika, tomaat en peper in de olijfolie.
  9. Voeg het water toe en kook het geheel gaar tot een homogene massa en pureer het in een blender. Voeg eventueel nog wat water toe voor de juiste dikte.
  10. Breng de saus op smaak met zout.
  11. Serveer de wraps met de saus en garneer met basilicum en physalis.




Quinoa-salade met guacamole (voor 5 porties)

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor de salade
  • 150 gram quinoa
  • 15 gram bosui
  • 25 gram ongeschilde komkommerblokjes
  • 15 gram cherrytomaten (in olie)
  • 0,5 gram gehakte peterselie
  • 125 gram quornblokjes
  • Sojasaus
  • 5 bladen munt
  • 5 gram knoflook
  • Peper en zout
  • Voor de dressing
  • 5 gram knoflook
  • 20 ml citroensap
  • 40 ml olijfolie
  • Peper en zout
  • Voor de guacamole
  • 40 gram avocado
  • 10 ml olijfolie
  • 5 ml room
  • 10 ml limoen
  • Peper en zout
  • Voor de garnering
  • Shiso Purple cress
  • Shiso blaadjes
  • Carezzo toast

Bereidingswijze

  1. Verhit de quinoa in een koekenpan in wat olijfolie tot de quinoa licht gekleurd is.
  2. Marineer de quorn met sojasaus en wok het in de olie.
  3. Kook de quinoa. Ga uit van een verhouding van 1 deel quinoa op 2 delen water.
  4. Bedek de pan en laat het 20 minuten koken (of tot de quinoa zacht is).
  5. Maak de quinoa los met een vork en roer de gesneden tomaten, peterselie, komkommer blokjes, lente uitjes en munt door de afgekoelde quinoa.
  6. Meng de quinoa met de dressing.
  7. Neem een ronde steker van 10 cm doorsnede en steek ronde plakken uit de Carezzo. Bedruip het brood met wat olijfolie en rooster het.
  8. Maak een guacamole van de avocado, olijfolie, room, limoen, peper en zout.
  9. Serveer de quinoa op de toast met de guacamole en garneer met de gedroogde tomaatjes, shiso bladeren en Shiso cress.



Stamppotje van spruitjes en kalfswang (voor 5 porties)

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor het stamppotje
  • 30 gram kalfswang
  • 30 gram ganzenvet
  • 10 ml gepasteuriseerd eiwit
  • 3 gram kerrie
  • 2 gram komijn
  • 40 gram spruiten
  • 25 ml room
  • 10 gram boter
  • 100 gram aardappelen
  • 3 gram steranijs
  • 20 gram truffelaardappel
  • Voor de garnering
  • 3 stuks Affila cress
  • 20 ml jus

Bereidingswijze

  1. Stoom de truffelaardappel gaar en draai deze door de passe-vite.
  2. Spatel het eiwit door de truffelaardappel en smeer het mengsel met een spatel dun uit over een siliconen bakmat.
  3. Droog de chips op 80 graden zonder blower.
  4. Bak de kalfswang en leg hem onder het vet.
  5. Gaar de wang op 120 graden in de hete luchtoven tot het vlees mooi los van structuur wordt.
  6. Maak de spruiten schoon en halveer ze, blancheer tot ze beetgaar zijn en spoel ze koud.
  7. Dep de spruiten droog en doe ze in de rookoven voor ongeveer 15 minuten.
  8. Myoteer de kerrie en de komijn in een druppeltje olie en marineer hiermee de spruiten.
  9. Kook de aardappelen gaar, stoom droog en draai door de passe-vite. Maak de puree aan met de verwarmde room en boter en meng tot een gladde, romige puree.
  10. Meng de spruiten door de puree. Kook de jus met de steranijs tot de smaak mooi doorkomt.
  11. Doe de stamppot van spruiten in een steker en leg hierop de kalfswang. Steek stukjes van de chips in de stamppot, garneer met de Affila cress en schenk de jus rondom.




Taartje van ananas & Bastogne (voor 5 porties)

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • Voor het taartje
  • 20 gram Bastogne koek
  • 10 gram roomboter
  • 40 gram ananas
  • 20 ml slagroom
  • 1 gram gelatine
  • 20 gram suiker
  • 1 gram agar agar
  • Voor de garnering
  • 10 gram mango
  • 3 bladen Limon cress

Bereidingswijze

  1. Maak een coulis van mango. Kook deze, breng op smaak met suiker en kook de agar agar 2 minuten mee.
  2. Laat het mengsel opstijven en draai het glad in de keukenmachine. Leg het mengsel koud in een spuitzak.
  3. Draai de Bastogne in de keukenmachine tot fijne kruimels.
  4. Smelt de roomboter, meng de roomboter tijdens het fijndraaien met de koek en druk de koek dan meteen in zijn vorm. Laat afkoelen in de koelkast.
  5. Kook de ananas met suiker.
  6. Zet de gelatine in de week en klop de room lobbig. Meng de gelatine met de coulis van ananas en zet koud in ijswater.
  7. Spatel de room door de coulis als deze hangend is en schep het geheel op de bodem van koek.
  8. Zet het taartje in de koelkast en laat minimaal 12 uur opstijven om de gelatine zijn volledige stevigheid te laten verkrijgen.
  9. Zet het taartje op een bordje naar keuze en maak van de coulis van mango mooie dopjes op het taartje. Garneer het gerecht met de Limon cress.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Idea Citroensap biologisch 200 ml per fles, doos 12 flessen 

Bekijk product

Limon cress, doosje 1 stuk 

Bekijk product

Kipfilet gerookt - bak 1 kilo 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant