De keuken

Recept: vegetarische variaties


Met vegetarische gerechten kunt u verrassend veel kanten op. Er zijn immers genoeg groenten, kazen, kruiden, noten en (gedroogde) fruitsoorten die een gerecht pit kunnen geven. Daar heeft u vlees noch vis voor nodig.

Risotto met rode biet

Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 400 gram rode biet
  • 300 gram risotto
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 200 gram baby leaf sla
  • 5 ml azijn
  • 25 gram tuinbonen
  • 700 ml groentebouillon
  • 55 gram ongezouten boter
  • 150 gram geitenkaas

Bereidingswijze

  1. Breng de groentebouillon aan de kook.
  2. Snijd de rode biet in blokjes.
  3. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  4. Verhit boter in een pan en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten.
  5. Voeg de risottorijst toe en bak deze circa 4 minuten mee.
  6. Voeg de wijn toe en blijf roeren tot de wijn opgenomen is door de rijst. Blijf dit herhalen met de bouillon tot de rijst in circa 20 minuten gaar is.
  7. Voeg net voordat de rijst klaar is de rode biet toe en kook deze langzaam mee. Hierdoor zal de risotto een mooie kleur krijgen en zal de bietensmaak in de rijst trekken.
  8. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel wat azijn toe voor een fris-zure twist.
  9. Om het gerecht compleet te maken voegt u als laatst de geitenkaas toe en maakt u de garnering af met geroosterde tuinbonen en wat baby leaf sla.

Maaltijdsalade met gefrituurde camembert

Bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 480 gram camembert
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • 100 gram paneermeel
  • 1 granny smith
  • 16 cocktail tomaten
  • 40 gram hazelnoten
  • 40 gram balsamico uitjes
  • 80 gram veldsla

Bereidingswijze

  1. Snijd de camembert in plakken van 60 gram.
  2. Paneer deze en frituur ze op 175 graden.
  3. Maak een salade van veldsla met appel, tomaatjes, hazelnoten en balsamico uitjes.
  4. Breng de salade op smaak met olijfolie, balsamico en peper en zout.

Bulgur met pruimen, tomaat en pistache

Bereidingstijd: 25 minuten
Porties: 6

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 400 gram bulgur
  • 250 gram tomaat
  • 600 ml groentebouillon
  • 350 gram spinazie
  • 75 gram pistache
  • 100 gram feta
  • 5 gram ras el hanout
  • 100 gram pruimen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de bouillon.
  2. Weeg de ingrediënten af en snijd de tomaat.
  3. Doe de bulgur samen met de tomaat, pruimen en ras el hanout in een pan en meng de bouillon er doorheen.
  4. Kook vervolgens de bulgur in zo’n 10 minuten gaar.
  5. Voeg als laatste de feta en de spinazie toe.
  6. Strooi voor extra smaak wat pistache over het gerecht.

Gevulde avocado op z'n Mexicaans

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 5 minuten
Porties: 6

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 3 avocado's
  • 20 gram maïs
  • 30 gram bruine bonen
  • 2 tomaten
  • 30 ml chilisaus
  • 2 gram rode peper
  • 5 ml citroen
  • 5 gram koriander
  • 60 gram geraspte kaas
  • 60 ml zure room
  • 12 Doritos
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de avocado’s met schil doormidden om de pit heen en draai ze dan los van elkaar. Verwijder de pit.
  2. Verwarm een grillpan op hoog vuur en smeer de avocado’s aan de snijkant in met een dun laagje olie.
  3. Leg de avocado's met deze zijde in de grillpan en gril ze een paar minuten tot er mooie strepen te zien zijn en de avocado's zacht zijn geworden.
  4. Leg de avocado's in een ovenschaal of op een bakplaat.
  5. Snijd de tomaten in kleine blokjes en verwijder de pitjes. Schep de maïs, bruine bonen, tomatensaus, rode peper en peper en zout door de tomatenblokjes.
  6. Hak de koriander fijn en schep deze door het mengsel met wat druppels citroensap.
  7. Verdeel dit mengsel over de avocado’s en strooi er wat kaas over.
  8. Zet de avocado's 3 tot 5 minuten onder de grill of in de oven tot de kaas gesmolten is.
  9. Serveer dit gerecht met wat zure room en Doritos.

Stamppot raapsteeltjes met oude kaas en piccalilly

Bereidingstijd: 35 minuten
Porties: 6

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 1 kilo aardappelen
  • 600 gram raapstelen
  • 1 ui
  • 50 gram mosterd
  • 50 ml melk
  • 50 gram boter
  • 100 gram piccalilly
  • 150 gram oude kaas
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen gaar.
  2. Fruit de gesnipperde ui.
  3. Maak van de piccalilly een mousse door deze met een staafmixer glad te mixen.
  4. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  5. Roer de melk en boter door de puree en voeg de uitjes, mosterd, kaas en de raapsteeltjes toe.
  6. Serveer het gerecht met de mousse van piccalilly en wat geraspte kaas.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant