De keuken

Slimme uitvinding: composteren in de keuken


Het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp had twee jaar geleden een primeur: een eigen composteermachine. Deze milieubewuste afvalverwerker transformeert etensresten naar compost. Ton van Dijk, teamleider restaurant en voeding bij Alrijne zorggroep, legt uit hoe deze machine het Alrijne Ziekenhuis nog groener maakt:

,,De drie Alrijne ziekenhuizen produceren gezamenlijk meer dan 200 kilo keuken- en restaurantafval per week. Dankzij de composteermachine is de hoeveelheid etensresten die we aanbieden bij onze afvalverwerkers met 85 procent afgenomen. Dat scheelt enorm in de kosten. Hoeveel weet ik niet exact, maar het belangrijkste is: over vier of vijf jaar hebben we de composteermachine op deze manier weer terugverdiend.''

Non-stop

In de keuken draait de machine, Oklin genaamd, non-stop etensresten tot compost. Van elke 100 kilo blijft ongeveer vijftien kilo vruchtbare compost over. In het begin was Ton nog wat sceptisch over de machine; ,,Een composteermachine in een ziekenhuis? Dan denk je meteen aan bacteriën en geuroverlast. Maar dit is een keurig gesloten systeem.''

Hergebruik

De zelfgemaakte compost wordt nog niet hergebruikt. Dat is uiteindelijk wel het doel, maar op dit moment loopt er nog een aantal vergunningsaanvragen, vertelt Ton. ,,We moeten nu nog zelf op zoek naar onze afzet. We hopen dat er meer zorginstanties gebruik gaan maken van composteermachines. Dan kan er een heuse handel ontstaan in ziekenhuiscompost.''


Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

Thee. Veel thee. Vooral lekkere kruidenthee en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant