De keuken

Spaarne Gasthuis gaat voedselverspilling tegen


Het Spaarne Gasthuis heeft als eerste klant van Bidfood (voorheen Deli XL) de Wastemodule geïmplementeerd. Het ziekenhuis startte in april met een nulmeting om inzichtelijk te maken hoeveel voedsel er in de afvalbak verdwijnt. “De nulmeting was een eyeopener”, zegt Bianca Borsje manager Hospitality. “Nu we weten waar de meeste derving plaatsvindt, kunnen we gaan aanpakken.”

Voedselverspilling in de zorg

In de zorg wordt op jaarbasis voor 200 miljoen euro aan voedsel weggegooid. Het grootste deel van deze verspilling kan beperkt worden door het beter plannen van voedselproductie. Daarom ontwikkelde Bidfood - in samenwerking met The Foodprofessor - een Wastemodule, die organisaties helpt hun derving op een eenvoudige en duidelijke manier in kaart te brengen.


Praktische tips

Wilt u zelf voedselverspilling binnen uw organisatie reduceren? Bianca geeft tips die u eenvoudig in de praktijk kunt toepassen:

  • Zorg voor een aantrekkelijke presentatie op het bord;
  • Hanteer binnen uw organisatie hetzelfde opschepbestek voor elke afdeling;
  • Bestel en kook ziekenhuis-breed en niet per afdeling;
  • Houd goed bij welke producten wel en niet goed verkopen;
  • Kijk goed naar de menusamenstelling en focus op menu’s die samen goed verkopen.

Breng derving van uw organisatie in kaart en ontdek alles over de food & waste scan »

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant