De keuken

​Tijd voor winterse kost


De winter is nog niet voorbij, dus is het tijd voor warme sloffen en stevige kost. Tijdens de wintermaanden liggen verkoudheid en griep op de loer. Gelukkig zijn er genoeg vitaminebronnen voorhanden. Culinair adviseur Martin Ambachtsheer tipt de lekkerste winterse kost en ingrediënten.

Tijd voor stamppot

Stamppotten behoren tot de typische Hollandse kost en de meeste mensen zijn er gek op. “Deze winterse maaltijd is niet alleen heel erg lekker, maar ook erg gezond. Boerenkool zit bijvoorbeeld boordevol met vitamine A en K en zuurkool is een bron van vitamine C”, vertelt Martin.

Winterse soepen

Een kom soep om je handen aan te warmen, het meest gastvrije gerecht op aarde! Bruine bonensoep, linzensoep en erwtensoep mogen deze winter niet ontbreken. “Deze soepen zijn rijk aan vezels, proteïnen, vitaminen en mineralen. Een kom boordevol gezondheid.” Geef een twist aan deze winterse soepen door er bijvoorbeeld knolselderij, ras el hanout, peper of uitjes aan toe te voegen.

“Eten is geen medicijn, maar draagt wel bij aan een gezond welzijn.” - Martin

Variëren en experimenteren

Experimenteren en variëren met maaltijden kent vele voordelen. Aan gerechten kunnen extra verse en gezonde ingrediënten worden toegevoegd. Martin: “Aan een oude vertrouwde zuurkool stamppot kunnen bijvoorbeeld ananas, uien of rozijnen worden toegevoegd. Een heel andere smaak met extra veel vezels en vitamines. Of tover een stamppot om tot een heerlijke ovenschotel, door geklaarde boter en paneermeel toe te voegen. Traditionele gerechten geef je hiermee een andere draai en een andere smaak.”


Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Ras el hanout, marokkaanse kruidenstrooibus bus 250 gram 

Bekijk product

Blanke rozijnen, emmer 4 kg 

Bekijk product

Rauwkost witte kool ananas natriumarm glutenvrij 80 gr per bakje, tray 6 bakjes 

Bekijk product

Witte uien snippers 10 mm, zak 1 kg 

Bekijk product

Gesneden rode pepers, zak 500 gr 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant