De keuken

​Verminder voedselverspilling met Kromkommer


Voedselverspilling is, ook in de zorgsector, een steeds belangrijker aandachtspunt. Toch wordt wereldwijd nog altijd zo’n 30 procent van ons eten verspild. Extra pijnlijk: vooral onder groente en fruit is de verspilling enorm. Daarvan haalt bijna de helft uiteindelijk het bord niet en deze groente en fruit belanden zo onnodig op de afvalberg, in veevoer of worden omgezet tot biogas. Hoog tijd voor actie, want met een kleine verandering kunt ook u een steentje bijdragen tegen de wereldwijde voedselverpilling.

In de eerste stap van de keten gaat een groot deel van het groente en fruit al verloren. Doordat producten niet aan strenge kwaliteitseisen van de afnemer kan voldoen, kan de teler deze niet kwijt. Voor een paprika zonder glans of een kromgebogen wortel is geen plaats in de markt en dus belanden deze heerlijke producten door hun ‘afwijkende uiterlijk’ op de afvalberg. Doodzonde, vindt Kromkommer, de natuur maakt nu eenmaal geen eenheidsworst. Daarom zet dit sympathieke merk zich met hart en ziel in om deze groente en fruit een tweede leven te geven en verspilling tegen te gaan.


Soep van kromme groente

Kromkommer noemt groente en fruit die vanwege hun 'looks' of overproductie niet op ons bord belanden 'kromme groente'. Krom, omdat ze soms fysiek krom zijn, maar vooral omdat het krom is dat we deze mooie, lekkere producten onnodig verspillen. De kromme groenten worden daarom door Kromkommer verwerkt tot heerlijke soepen voor een eerlijke prijs. Deze soepen zijn zowel in klein- als grootverpakkingen verkrijgbaar. Ook passen de soepen van Kromkommer bij uitstek in verschillende diëten. Ze bevatten namelijk nooit kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suikers, zijn volledig plantaardig en bovendien gluten- én lactosevrij. De soepen hoeven alleen even opgewarmd te worden en zijn vervolgens heel makkelijk uit te serveren in hotpots of au-bain marie systemen.


Bijdragen aan verandering

Door inspiratie, samenwerking en concrete acties brengt Kromkommer verandering in de voedselketen teweeg. En u kunt daar heel eenvoudig aan bijdragen, door de Kromkommersoep op te nemen in het aanbod. Op die manier maakt u meteen deel uit van de Krommunity, die bestaat uit telers, winkels, horeca en consumenten. Het is natuurlijk wel zo leuk als het verhaal achter deze soepen ook bij patiënt/cliënt/ bekend is. Daarom denkt Kromkommer graag met u mee hoe het verhaal van de kromme groente op uw locatie goed overgebracht kan worden. Probeer bijvoorbeeld onderstaand recept voor de bietensoep van Kromkommer en maak van krom het nieuwe recht!


Porties: 4

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

 • 800 ml Kromkommer soep biet
 • 8 takjes cress
 • 4 stuks mini biet
 • 80 ml crème fraîche*
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

 1. Leg de mini bieten op vetvrij papier en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout.
 2. Bak de bieten ca. 12 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
 3. Verarm de bietensoep.
 4. Pel de geroosterde mini biet en snijd in kleine partjes.
 5. Schep de soep in een mooie kom en garneer met de mini biet, een beetje crème fraîche en de cress.

* In het geval van een vegan of lactosevrij dieet kan de crème fraîche in dit gerecht vervangen worden door 80 ml sojaroom.

Rianne van Vulpen
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Dat hangt van het weer af. Op een warme zomerdag kies ik voor een frisse salade, maar op een gure winterdag ga ik liever voor een mals stoofpotje.

Wat zit er in je glas?

Ik begin de dag met een cappuccino, daarna stap ik over naar water en thee. 's Avonds en in het weekend zijn prosecco en gin-tonic favorieten.

Guilty food pleasure

Taart, ijs, chocola en koekjes: I'm a sucker for sweets. De zoete verleiding kan ik dus zelden weerstaan.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant