De keuken

Voedingstrend: eiwitten


Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen die niet mogen ontbreken in onze dagelijkse voeding. Al onze organen, inclusief de huid, zijn opgebouwd uit eiwitten, net zoals spieren, haar en nagels. Het afweersysteem en het spijsverteringsstelsel zijn afhankelijk van eiwitten om goed te kunnen functioneren. Een eiwitrijk dieet zal in 2017 een belangrijke rol innemen in het dagelijkse voedingspatroon binnen de zorg.

Dieetvoeding

Tijdens en na een periode van ziekte heeft het lichaam vaak behoefte aan extra energie, eiwitten en andere voedingstoffen. Voorheen kregen cliënten van zorginstellingen vaak medische bijvoeding, een speciaal dieet met extra voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. In 2017 verdwijnt medische bijvoeding naar de achtergrond en maakt plaats voor ‘echt’ en vers eten in de vorm van een eiwitrijk dieet.

Zonder eiwit geen kracht

Ondervoeding komt geregeld voor in verpleeghuizen, ziekenhuizen en bij mensen die thuiszorg nodig hebben. Ziek zijn kost ontzettend veel energie, waardoor het immuunsysteem overuren moet draaien. Door koorts, diarree, braken of het herstel van wonden gaan voedingsstoffen verloren die het lichaam niet heeft kunnen opnemen. Ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding zijn ronduit gevaarlijk. De kracht en spiermassa neemt af en het afweersysteem verzwakt. De kans op complicaties neemt bovendien toe, zoals de beruchte ‘doorligplekken’. Extra eiwitten kunnen zorgen dat de negatieve spiraal van afvallen en spierafbraak wordt doorbroken.

Voordelen

Niet alleen dragen eiwitten bij aan meer energie en vitalere cliënten, maar de smaak is over het algemeen beter. In een eiwitrijk dieet zijn geen extra vitamines en minerealen toegevoegd, aangezien het merendeel van deze kwetsbare doelgroep deze stoffen zelf voldoende aanmaakt. Een goede eetlust, smakelijke producten en de juiste voeding dragen bij aan een goede basis voor de algemene gezondheid.

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant