De keuken

Voorkom voedselverspilling


Jaarlijks belandt er ontzettend veel voedsel in de prullenbak. Zonde van het geld en niet erg duurzaam. Adrie Jongenelen van The Foodprofessor zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan bij onder andere zorginstellingen en ziekenhuizen. Wij vroegen hem naar zijn visie op waste.

Voedselverspilling

“Waste is alle voedselverspilling vanaf de inkoop tot aan het consumentenoverschot”, vertelt Adrie. “In Nederland staat dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda, want de zorg is aan het verduurzamen. Bewustwording en gezonde voeding staan hierbij centraal. Voedselverspilling terugbrengen is meer dan alleen maar kosten besparen. Als u voedselverspilling goed beperkt, kunt u de kosten die u ermee wint in betere maaltijden investeren.”

De maaltijd staat centraal

Alles draait om eten. “Cliënten kijken echt uit naar de maaltijd. Een bordje dat er niet aantrekkelijk uitziet of te veel of te weinig voedsel bevat, zal de eetlust doen afnemen. Met als gevolg dat u een grotere verspilling van voedsel krijgt. Op het moment dat er meer aandacht aan de beleving van de maaltijd wordt besteed, zal dit de eetlust vergroten. Uw cliënten zullen zich vitaler voelen en de cliënttevredenheid neemt toe.”

Portioneren

“Van inkoop in de zorg tot de cliënt die zijn bord niet meer leeg eet, waste bestaat uit verschillende gradaties.” Adrie ziet de waste-trend voornamelijk rondom het portioneren toenemen. “Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste hoeveelheden. Als de maaltijd op een andere manier wordt verstrekt, komt er automatisch een ander inkoopbeleid aan te pas. Bewustwording is een belangrijk aspect voor de zorg om meer hoogwaardige maaltijden in te zetten. Veel leveranciers vonden de waste tool een bedreiging, maar zien nu in dat het meer gaat opleveren.”

Waste tool

Op het gebied van gastvrijheid, eten en drinken heeft The FoodProfessor een aantal onderzoeken en quickscans ontwikkeld, die ingezet worden om organisaties op verschillende gebieden te analyseren. “Deze methodieken zijn laagdrempelig, maar leveren heel veel input op. De waste tool maakt voedselverspilling per maaltijd en zelfs per component inzichtelijk, in zowel percentages als in geld. Bedrijven worden hierdoor gestimuleerd om heel snel grote stappen te maken en voedselverspilling tegen te gaan. De waste tool geeft ook aan in welk concept de meeste verspilling zit,” vertelt Adrie.

Meer weten over waste en hoe u verspilling kunt beperken? We vertellen u er graag meer over op 14 - 16 maart tijdens de Zorgtotaal vakbeurs. Meld u hier gratis aan voor Zorgtotaal »


Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant