De keuken

Westfriesgasthuis kookt met sterren


Steeds meer ziekenhuizen zoeken de samenwerking met gerenommeerde topkoks. Het Westfriesgasthuis - in 2015 verkozen tot meest gastvrije ziekenhuis van Nederland - is hier een mooi voorbeeld van. Kennisoverdracht, culinaire inspiratie, versbeleving en gastvrijheid staan hier voorop.


Sinds begin 2014 werkt het Westfriesgasthuis met sterrenchef Ron Blaauw. Het ziekenhuis biedt haar gasten twee menu’s aan, waarvan er een is ontwikkeld door de Amsterdamse sterrenchef. Dit ´Ron Blaauw´ menu met een creatievere uitstraling staat naast het traditionele menu, met gerechten die veel patiënten van huis uit kennen. De gasten hebben keuze uit beide menu´s, maar kunnen ook de gerechten onderling wisselen.


Eten is hot en de patiënt van nu is kritischer dan enkele jaren geleden. Die wil vooral kunnen kiezen; niet alleen uit rode kool en stamppot, maar ook uit snoekbaars en Texels rundvlees.

Niet alle gerechten worden één-op-één overgenomen, vertelt chef-kok van het Westfriesgasthuis Don Smeets: “Soms is er een aanpassing nodig, maar dan heb je het over details. Ron is gewend om voor gezonde gasten te koken. Die hoeven niet op hun eetpatroon te letten. Dan wil je bijvoorbeeld net iets meer zout gebruiken, of iets meer vet. In een ziekenhuis gelden wat dat betreft toch andere regels.”


De samenwerking met Ron dient daarnaast nog voor een ander doel. De koks van het Westfriesgasthuis en die van Ron Gastrobar, worden alleen maar wijzer van elkaar. “Er is zeker sprake van kennisoverdracht”, vertelt Ruud Mars, kok in het Westfriesgasthuis. “Door samen te werken met horecakoks, blijf je scherp. Sinds 2014 bereiden we alle maaltijden zelf. We gaan voor puur, eerlijk, gezond en uit de streek. Ron Blaauw heeft ons geleerd om met verse groenten, kruiden en streekproducten te werken”.


Ron Blaauw was drie jaar geleden één van de eerste sterrenchefs die zijn naam verbond aan een ziekenhuis. “Ik kom uit Hoorn”, vertelt hij. “Dus toen het Westfriesgasthuis met dit verzoek kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Bovendien vond ik het een goed initiatief om vers te koken. Het eten hoort een feestje te zijn voor een patiënt, die voor de rest niet zo veel te vieren heeft. Toen ik ooit zelf een week in het ziekenhuis lag, keek ik de eerste dag erg uit naar het eten. Daarna niet meer, als je begrijpt wat ik bedoel. Het Westfriesgasthuis laat haar patiënten weer genieten van lekker eten en daar werk ik graag aan mee. Don Smeets ken ik nog van vroeger, uit Hoorn. Een goede zaak dat hij nu bijdraagt aan de versbeleving van de keuken. Toen we drie jaar geleden begonnen, miste ik nog een beetje de passie voor het koken. Niet zo gek, want gekookt werd er nauwelijks. Inmiddels is iedereen even enthousiast en gepassioneerd; van kok tot verpleger. Dat maakt het prettig samenwerken met het Westfriesgasthuis”.

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant