Gastvrijheid

Bijzonder ontbijt bij IJsselheem


Locatie De Vijverhof, van Woonzorgconcern IJsselheem, serveert elke ochtend een ontbijt voor bewoners, gasten én omwonenden. Het gezamenlijk ontbijt biedt sfeer en herkenning. De gasten eten wat ze van huis uit gewend zijn. Medewerkers prikken een vorkje mee.

Gezamenlijk ontbijt

Sinds anderhalf jaar organiseert De Vijverhof een gezamenlijk ontbijt voor bewoners, extramurale zorgcliënten en omwonenden. “Dit past binnen ons welzijnsbeleid”, vertelt Henk Storm, teamleider Voeding & Restauratieve dienst van WZC IJsselheem. “Wat je vroeger nog ‘activiteitenbegeleiding’ noemde, valt nu onder de noemer ‘Welzijn’. Daarbij ligt de regie meer bij de bewoners en gasten. Zo is er méér ruimte voor individuele verzoeken en zoeken we vaker de samenwerking met de keuken en het restaurant. Eten speelt een belangrijke rol binnen welzijn. Vandaar dat we dit gezamenlijk ontbijt aanbieden. We merken dat onze gasten daardoor beter eten en ook beter in hun vel zitten.”

Huiskamersfeer

Locatie De Vijverhof was ooit een verzorgingshuis, maar verhuurt nu vooral nog appartementen aan extramurale zorgcliënten. Die kunnen óf in hun appartement eten, óf in het restaurant. “Hier komt iedereen samen”, vertelt Henk Storm. “Van de mensen die nog intensieve zorg nodig hebben tot zelfstandig wonenden en wijkbewoners. Er ontbijten hier mensen die veel liever in groepsverband eten dan alleen. Iedereen mag aanschuiven. Dat geldt uiteraard ook voor de medewerkers. We willen een huiskamersfeer creëren, waar mensen van diverse pluimage bij elkaar komen. Onze gasten stellen het op prijs als de medewerkers een vorkje meeprikken.”Divers assortiment

Het ontbijt wordt gefaciliteerd door de keuken, die een buffetkoelwagen beschikbaar stelt. Het assortiment is zo divers mogelijk; van wit en volkorenbrood tot zuivel, havermout, appelmoes (als ‘drager’ voor medicijnen), fruit, zoetwaren en hartig beleg in éénpersoons verpakking. Op verzoek worden er ook eitjes geserveerd. Menno Toering, medewerker Welzijn, ziet vaak dezelfde gezichten aan tafel. “Ze waarderen de geborgenheid en het samenzijn”, vertelt Menno. “Voor vaste gasten die een tafel delen, is het ontbijt een sfeervol ritueel. Het geeft herkenning. Daarbij kunnen ze eten wat ze van huis uit gewend zijn. De één kiest voor brood, de ander voor yoghurt.”

Tafeltje delen

Mevrouw Stavast woont in een appartement van De Vijverhof. Ze slaat bijna geen ontbijt over. “Weet je wat het is? Je bent met elkaar”, legt ze uit. “Ik vind het fijn om met deze dames een tafel te delen. Het is bekend en gezellig. Anders zit ik maar alleen in mijn appartement, dat is lang niet zo leuk. Nu smeren we met zijn allen een broodje, daar kan ik echt van genieten. Een broodje hagelslag, of met komijnekaas. Soms neem ik een banaantje erbij en af en toe een eitje. Ik kijk hier elke ochtend weer naar uit.”


Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Bekijk meer informatie en producten voor het ontbijt in de webshop »

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant