Gastvrijheid

​Een kerstfeest voor iedereen


ZorgSpectrum in Vianen bespaart kosten noch moeite om van de kerst een feestje te maken. Bewoners, extramuraal en omwonenden worden allemaal in de watten gelegd. De kerstdiners in de week voor kerst vormen gezamenlijk dé culiviteit van het jaar.

Samen dineren

In de week voor kerst organiseert ZorgSpectrum een aantal kerstdiners voor bewoners, extramurale gasten, familieleden en omwonenden. Vijf avonden lang is het Grand Café het decor voor een feestelijk diner, vertelt John Geurtsen, hoofd interne dienst. Ieder jaar opnieuw zijn alle avonden goed bezet. Tijdens de kerstdiners is een aparte zaal beschikbaar voor interne gasten van de gesloten afdeling, die meer dan gemiddelde zorg nodig hebben. Aan alle tafels, in het Grand Café en de aanleunende zaal, zit een gastvrouw, die assisteert bij het eten.

Exclusieve gerechten

Het menu voor kerst verschilt per jaar. John: “Dan moet je denken aan een trio van wild, een vistrio, vlees van het Livar-varken en andere exclusieve gerechten. Ons restaurant beschikt over een compactkeuken; het gewone eten is een mix van koelverse maaltijden en vers bereid. Alleen tijdens de feestdagen bereiden wij alles zelf. “

Culinaire vakkennis

John: “ZorgSpectrum kiest er bewust voor om alle culinaire vakkennis zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Wij hebben gediplomeerde koks in dienst en geschoolde serveersters die alles weten over gastvrijheid. Elke gast wordt keurig naar zijn of haar tafel begeleid en krijgt meteen een drankje aangeboden. Daarna zorgen wij dat het ze aan niets ontbreekt. Voor wat betreft de presentatie werken wij samen met o.a. Duni en andere leveranciers van Deli XL. In overleg met hen bepalen wij ruim van tevoren de tafelaankleding.”

Culiviteiten

John vindt het bijna vanzelfsprekend dat een zorgaanbieder zo groots uitpakt met kerst. “Je doet het voor de gasten”, besluit hij. “Die maakten vroeger ook altijd een feestje van kerst. Lekker eten en drinken, samenzijn, gezelligheid, muziek; het hoort er allemaal bij. De samenleving individualiseert, zeggen ze weleens en eenzaamheid onder ouderen is een steeds groter wordend probleem. Dan is het juist belangrijk om met de feestdagen iets leuks te organiseren. En niet alleen dan, want hier organiseren wij elke maand wel iets. Onze culiviteiten, noemen wij die; activiteiten rond eten en drinken; van high tea tot haringhappen. Eten speelt een belangrijke rol in het leven van onze bewoners en vrijwel elke activiteit rond dit thema is een schot in de roos.”

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant