Gastvrijheid

Eenzaamheid onder ouderen


Meer dan een miljoen ouderen in Nederland leiden een eenzaam bestaan. Vaak is dit het resultaat van het gebrek aan sociale contacten en doordat er onvoldoende aansluiting gevonden wordt binnen de omgeving. Om mensen te verbinden en om de vereenzaming van ouderen tegen te gaan namen Bidvest Deli XL-medewerkers, in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, ruim zestig ouderen van Zorg- en Wooncentrum De Haven uit Bunschoten een dagje mee op pad.

Eenzaamheid onder ouderen

Sociale eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50 procent zich eenzaam en van de 85-plussers is dit zelfs bijna 60 procent (bron: RIVM, Volksgezondheidenzorg.info). Volgens Sander van Oorspronk, woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds, heeft dit voornamelijk te maken met het gebrek aan sociale contacten: "We merken dat er sprake is van eenzaamheidsproblematiek. Dit komt telkens weer naar voren wanneer we een uitje organiseren voor de kwetsbare ouderen. Sommige ouderen hebben weinig sociale contacten, waarbij ze soms weken met niemand spreken. Dan wordt je wereld wel heel erg klein".


Organiseren van ontmoetingen

Sommige ouderen vinden geen aansluiting binnen de omgeving waar ze wonen. Dit kan verschillende redenen hebben en het is goed om dit bespreekbaar te maken. Sander van Oorspronk: "Het is heel belangrijk om activiteiten en ontmoetingen te organiseren voor de sociale contacten. Door een zo divers mogelijk activiteitenprogramma aan te bieden, bijvoorbeeld met verschillende thema's, wordt de kans vergroot dat meer ouderen ergens aansluiting bij kunnen vinden. Tijdens uitjes worden er ook kennismakingskaartjes uitgedeeld zodat de ouderen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Daarnaast wordt een uitje vaak georganiseerd met mensen uit dezelfde regio, zodat het ook makkelijker is om elkaar op te zoeken als die wens er is".
Samen eten verbindt

Eten en drinken spelen regelmatig een belangrijke rol bij de uitjes die georganiseerd worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een stranduitje georganiseerd in combinatie met een lunch of een mooie wandeling gevolgd door een borrel met hapjes. Sander: "Het eetmoment is een mooie manier om mensen met elkaar te verbinden. Eten is iets dat toch moet gebeuren en door extra aandacht te besteden aan het eetmoment, en het zo gezellig mogelijk te maken, vormt het een mooie gelegenheid om met elkaar te praten en sociale contacten op te doen. Ook organiseren we vanuit het Nationaal Ouderenfonds jaarlijks een kerstdiner. Tijdens dit diner brengen we mensen met elkaar in contact door middel van eten. We hebben al vaak teruggehoord dat hier vriendschappen uit ontstaan zijn en dat is natuurlijk waar we het voor doen".Jaarlijkse Ouderendag

Om de verbondenheid tussen mensen te vergroten en de eenzaamheid bij ouderen te verminderen, organiseert Bidvest Deli XL jaarlijks in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds een Ouderendag. Op donderdag 23 juni namen medewerkers voor het zesde jaar op rij een groep ouderen een dagje mee uit. Dit jaar werden ruim zestig ouderen van Zorg- en Wooncentrum De Haven uit Bunschoten mee op stap genomen naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant