Gastvrijheid

Groen en gezellig in de buurtmoestuin


Ontmoeten en bewegen. Dat is waar het om draait in de nieuwe buurtmoestuin van Elburg. Op deze plek kunnen zorgcliënten, vrijwilligers, wijkbewoners en scholieren elkaar ontmoeten en samen tuinieren. Ook de keuken van zorgverlening het Baken profiteert, net als de woongroepen die voor het gezamenlijk koken eerst even langs de groenbakken kunnen gaan.

''Groen verbindt'', is de achterliggende gedachte van de biologische moestuin in Elburg. De tuin, een initiatief van Zorgverlening Het Baken en welzijnsstichting WIEL, werd afgelopen mei geopend.

Subsidie

Bea Duijsters, coördinator dagbesteding van locatie De Voord, bedacht het idee van de buurtmoestuin. ''Een tuin zou een middel kunnen zijn om interactie tussen verschillende groepen mensen te stimuleren.'' Ze belde met de gemeente, met stichting WIEL en het wijkcomité. Iedereen reageerde even enthousiast, en het projectplan werd ingediend bij het Oranjefonds, initiatiefnemer van het subsidieproject 'Groen verbindt'. Met succes: de Buurtmoestuin werd gekozen tot één van de dertig gesubsidieerde projecten.

Oranjefonds

Dat het Oranjefonds een subsidie van 75.000 euro verstrekt, heeft alles te maken met de focus op ontmoeten, bewegen en een gezonde levensstijl in de open lucht. ''Deze tuin brengt verschillende doelgroepen samen'', vertelt Bea. Die sociale interactie is misschien wel de grootste winst. Maar de tuin nodigt ook uit om actief bezig te zijn. Dat geldt zowel voor onze bewoners als voor mensen die moeten revalideren.

De keuken van het Baken wil op termijn verse kruiden gaan plukken uit de tuin. En natuurlijk zijn de woongroepen vrij om, in overleg, hun eigen groenten en kruiden te plukken. ''Iedereen is welkom'', vertelt Bea.

Rolstoelvriendelijk

Op het moment van ons bezoek staat de tuin er nog wat kaal bij. De aarde in de bakken rond de kas is nog maar net ingezaaid. De bakken zijn hoog genoeg voor mensen die in een rolstoel zitten. Ook de paden tussen de bakken in bieden alle ruimte aan personen die beperkt zijn in hun bewegingsruimte. Het schuurtje wordt deels ingericht als bibliotheek, waar bezoekers een 'groen boek' kunnen doorbladeren.

Onderhoud

De buurtmoestuin wordt onderhouden door vrijwilligers, wijkbewoners en scholieren van een basisschool. Bea hoopt dat de buurtmoestuin over drie jaar volledig zelfstandig is: ''Het zou mooi zijn als deze tuin zich op termijn volledig zelf zou kunnen bedruipen.''

Uitbreiding

De Buurtmoestuin staat nu op het eigen terrein van Het Baken. Bea sluit echter niet uit dat de tuin wordt verlengd op de ernaast gelegen grond van de gemeente. ''De gemeente heeft al aangegeven dat ze daarover wil praten'', zegt ze. ''Maar eerst moeten we afwachten hoe groot het succes is. Aan het enthousiasme van de mensen zal het niet liggen, die zien hier echt de voordelen van in.'

Britt Raafs
Redacteur

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant