Gastvrijheid

​Healing environment


Chemokuren kunnen de nodige stress en nervositeit met zich mee brengen. Afgelopen jaar verrees in Hilversum daarom de eerste Chemotuin ter wereld, waar oncologiepatiënten van het Tergooi ziekenhuis in alle rust hun chemokuur kunnen ondergaan.

Chemotuin

Het Tergooi ziekenhuis heeft voor patiënten die chemotherapie krijgen, een unieke plek gerealiseerd. Tijdens hun behandeling kunnen patiënten gebruik maken van een speciaal ontworpen paviljoen in de tuin van het ziekenhuis. Het paviljoen heeft een houten structuur met een glazen dak en is gevestigd in de natuur rondom het ziekenhuis. Patiënten krijgen de mogelijkheid om ‘buiten’ te zijn op het moment dat de chemo wordt toegediend. Dit verlaagt het gevoel van stress en onzekerheid bij patiënten en komt hun welzijn en de therapie ten goede.

Het idee

De Chemotuin is een idee van internist-oncoloog Pieter van den Berg en past binnen het streven van Tergooi om, waar mogelijk, te zoeken naar een ‘healing environment’. Ook de glazen kas in de tuin van het Tergooi ziekenhuis in Blaricum is daar een mooi voorbeeld van. Patiënten komen hier tot rust door hun groene vingers te laten spreken of simpelweg plaats te nemen tussen de bedden vol kruiden en groenten.

De natuur ontspant

Ronald Bogaard, manager restauratief vertelt: ”Het ziekenhuis is over het algemeen een omgeving die toch nerveus maakt. Doordat de oncologische patiënten zowat in het bos een chemokuur ondergaan, zijn ze veel relaxter. Ze kijken uit op de bomen, horen de vogels fluiten en ruiken de frisse boslucht. Ook voor hun familieleden is dit veel aangenamer dan een ruimte tussen vier witte muren. Stress en nervositeit zijn negatieve emoties. De Chemotuin biedt patiënten een mooi tegenwicht en een ontspannen omgeving.”

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant