Gastvrijheid

Parc Spelderholt geeft jongeren met functiebeperking zicht op werk


Spelderholt is een landelijke organisatie met een bijzondere missie en een uniek concept. Ze richten zich op het vergroten van de zelfredzaamheid van jongeren tussen de 18 en 25 jaar met een verstandelijke of andere beperking. Jongeren met een functiebeperking leren op Parc Spelderholt onder andere werken in de horeca.

Meer zelfredzaamheid

Parc Spelderholt is een organisatie voor jongeren met een verstandelijke beperking. De jongeren wonen, leren en werken op het landgoed bij Beekbergen. “Meer zelfredzaamheid is ons doel”, vertelt sales & relatiemanager Oscar van Vonderen. “Deze jongeren moeten over enkele jaren een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden, bij voorkeur met een betaalde baan en zo min mogelijk zorg. Daarbij kijken we altijd naar wat de student in kwestie kan én wil. Een aantal studenten is geschikt voor loonvormend werk, maar bij ‘werk’ kan er ook gedacht worden aan arbeidsmatige dagbesteding, zoals bij Tante Truus in Almere. Het ligt er maar net aan waar onze studenten het beste tot hun recht komen.”


Eigen hotel

Op Parc Spelderholt wonen bijna 80 jongeren, verdeeld over 8 woonhuizen. Voor elk negental is er één begeleider. De Academie voorziet in vier leergangen: onderhoud, horeca, dienstverlening en administratie. Een ontwikkelingstraject duurt drie jaar, met eventueel een externe stage in het laatste jaar. “Binnen dat traject nemen ons hotel en kasteel een centrale plaats in”, vertelt didactisch medewerker Anneloes Kortstee. “Vooral waar het de leergangen horeca en dienstverlening betreft.”

Ondanks beperking klaar voor de horeca

Studenten leren het werk zoveel mogelijk in de praktijk. “Ze staan in de keuken of werken in de bediening, de tuin of achter de schermen in de administratieve, facilitaire en technische dienstverlening. Een deel van de studenten is in staat om een entree MBO1-diploma te halen, waarvoor we samenwerken met een regulier opleidingsinstituut. In het laatste jaar kijken we welke studenten in aanmerking komen voor loonvormend werk. Daarvoor werken we samen met het UWV en USG Restart. Het uiteindelijke doel van deze partijen is om iemand in zijn eigen woonplaats aan werk te helpen.”

Parc en Hotel

Ooit zat hier een pluimveeonderzoeksinstituut, maar rond de eeuwwisseling is Parc Spelderholt zich gaan vestigen op het terrein. Dankzij de Joop van den Ende Foundation is niet lang daarna Hotel Spelderholt ontstaan. In Nederland is Parc Spelderholt de enige organisatie waar wonen, werken en leren in één organisatie en op één plek zijn samengebracht. Het resultaat is dat de studenten na hun verblijf op Spelderholt zelfstandiger zijn. De studenten zijn vaak schoolverlaters van het ZMLK-VSO (Speciaal Onderwijs). Het landgoed beschikt over een eigen hotel en kasteel met conferentiecentrum. De studenten wonen en werken op het park en leren bovendien alles over hun zelfredzame privéleven.
Vaste werkplek

Met het Spelderholt-diploma op zak vinden de meeste studenten een leuke vervolgplek. Op de reguliere arbeidsmarkt of in een arbeidsmatige dagbesteding. Een van de populairste werkplekken (in de horeca) is de keten Brownies & Downies. Maar het is sommige studenten ook al gelukt een vaste werkplek bij Van der Valk Hotels & Restaurants te bemachtigen. De jongeren komen op Parc Spelderholt goed terecht. Neem alleen al het Spelderholt-hotel met restaurant, dat op doordeweekse dagen veel zakelijke gasten trekt en tijdens het weekend wandelaars, fietsers en andere recreanten, die afkomen op de bossen rond Beekbergen. Maar er is meer. Zo telt Spelderholt ook een theater en kasteel met conferentiecentrum. De (vergader)kamers van het statige kasteel zijn in trek bij bedrijven voor presentaties en cursussen en ook dán hebben de studenten een faciliterende rol.

Woonvaardigheden

De jongeren leren niet alleen alles over hun (toekomstige) werk, er wordt bijvoorbeeld ook les gegeven in woonvaardigheden. “Dan ligt de nadruk meer op zelfredzaamheid”, vertelt Oscar. “Het leven houdt niet op na werktijd. Binnen hun ontwikkeling schenken we ook aandacht aan koken, wassen, schoonmaken, sporten en sociale vaardigheden. Elke student hoort na zijn ‘afstuderen’ tenminste vier gerechten te kunnen bereiden. Het gaat erom dat ze leren dat er méér is dan de televisie of computer. In elk huis wonen studenten met diverse achtergronden en diverse leergangen; die mix is er ook in de maatschappij, waarmee onze jongeren ook ná Spelderholt geconfronteerd worden.”Het volledige artikel over Parc Spelderholt is verschenen in Served Magazine Nr. 4 Winter 2015.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant