Gastvrijheid

Passie voor maatwerk


In 2007 wijzigde het Deventer Ziekenhuis van koers. Van één centrale keuken ging het ziekenhuis naar acht losse assemblagekeukens. Nu is het tijd voor de volgende fase: een differentiatie per doelgroep en, indien mogelijk, per patiënt.

Zes patiëntgroepen

Deze doelgroepdifferentiatie moet het Deventer Ziekenhuis - in 2011 en 2013 verkozen tot meest gastvrije ziekenhuis - nog patiëntvriendelijker maken. “We onderscheiden zes patiëntengroepen, van oncologiepatiënten tot chronisch zieken en kwetsbare ouderen. Per groep kijken we naar de behoeften voor wat betreft het eten, het eetmoment en benadering. Vertelt operationeel manager voeding Marian Streppel.

Negen eetrondes

Volgens Linda Roes, operationeel manager roomservice, zoomt het ziekenhuis vanaf nu dieper in op de patiënt en zijn of haar ziektebeeld. “Bijvoorbeeld: is het voor die ene patiënt genoeg om vast te houden aan drie eetmomenten per dag of is er juist behoefte aan extra maaltijden, hoe klein ook. We onderscheiden nu al negen eetrondes, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. En als iemand buiten die negen rondes iets wil eten, dan doen we daar niet moeilijk over.”


Het Deventer ziekenhuis:
- Bedden: 372
- Assemblage keukens: 8
- Patiënten maaltijden per dag: 270
- Beoordeling maatlijden door patiënten: 8

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant