Gastvrijheid

Zorg en horeca vinden elkaar op de Horecava


Tot voor kort kwam je op de Horecava niet of nauwelijks professionals uit de zorg tegen. Horeca en zorg waren immers twee aparte werkvelden. Dat was dit jaar op de Horecava wel anders. Een aantal zorgprofessionals werd door Bidfood uitgenodigd voor een trendtour over de Horecava, om zich te laten inspireren door nieuwe ontwikkelingen in de horeca, die ook voor de zorg van toepassing zijn.

''Ik spreek in de zorg liever niet van trends, maar van ontwikkelingen'', vertelt Jeroen Veldkamp, trendvolger en begeleider van de trendtour. ''Een duidelijk ontwikkeling die je ziet in de zorg is dat zorgprofessionals zich steeds bewuster worden van de alternatieven die er op de markt zijn. Waar beslissingen voorheen puur werden genomen op basis van kostenoverwegingen en gemak, kiezen steeds meer zorginstellingen nu voor een 'horeca oplossing'. Dat houdt in dat er meer aandacht is voor kwaliteit en gastvrijheid.''

Technologie

Verder wordt ook technologie steeds belangrijker in de zorg, vertelt Jeroen. ''Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we 'anders' gaan eten. Op de Horecava stond bijvoorbeeld een bedrijf met 3D foodprinters. Net als bij een gewone printer kun je hier een cartridge in doen met bijvoorbeeld vitaminepasta of andere voedingsstoffen. Dit kan ook binnen de zorg goed van pas komen. Ook was er een bedrijf dat met een drone bestellingen kan bezorgen. Ook dit is zeer interessant voor zorginstellingen.''

Maaltijdbeleving

Daarnaast besteden zorginstellingen meer aandacht aan de beleving van het eetmoment. Jeroen: ''Waar patiënten en cliënten voorheen de maaltijd op hun kamer gebruikten, zie je dat er tegenwoordig steeds meer gebruik wordt gemaakt van 'community tables', waar men met z'n allen aanschuift voor een maaltijd. Zorgprofessionals hebben steeds meer oog voor gastvrijheid, en zien het belang hiervan in. Je ziet ook dat er steeds meer oud-horecaprofessionals de overstap maken naar de zorg. Dat zorgt voor een verschuiving van de mentaliteit binnen de zorg.''

'Erbij horen'

Tot slot willen oudere en zieke mensen graag het gevoel hebben dat ze er nog 'bij horen', vertelt Jeroen. ''Zorginstellingen proberen steeds meer te voorzien in deze behoefte. Zo is zorginstelling De Zorgboog in Brabant bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een Coffeelab. In dit café kunnen de bewoners aan het werk. Iemand die een beperking heeft, kan vaak nog best een paar uurtjes in de bediening werken. Zo houden mensen het gevoel dat ze er nog bij horen'', aldus Jeroen.


Marije K
Redacteur

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant