Gastvrijheid

Zorgmedewerker van het jaar


Henrieke de Vries, zorgmedewerker bij Woonzorgconcern IJsselheem locatie de Amandelboom, is op woensdag 10 mei 2017 uitgeroepen tot Zorgmedewerker van het Jaar. Van de 10 finalisten heeft Henrieke de meeste stemmen gekregen. Wij vroegen haar naar haar drijfveren.

Zet bewoners centraal

“Bewoners moeten meer centraal staan en de zorg moet minder bureaucratisch worden”, zegt Henrieke. Dit heeft zij eerder dit jaar vertelt aan staatssecretaris Martin van Rijn tijdens zijn bezoek aan het IJsselheem. Veel bewoners hebben behoefte aan aandacht, zij willen gezien worden en willen dat wij hen begrijpen. Het is belangrijk dat wij kijken naar de individuele zorg die onze bewoners nodig hebben en niet kijken naar de zorg die we vanuit de politiek opgelegd krijgen. Onze bewoners zijn geen vergaarbakken van regels. Wij moeten voldoen aan heel veel eisen van de overheid, maar onze cliënten moeten er wel baat bij hebben.”

Tips voor zorgcollega's

“Als zorgmedewerker moet je soms risico’s durven nemen”, zegt Henrieke. “Durf buiten de kaders te denken. Leer jouw bewoners goed kennen en betrek hun familie overal bij. Je stemt op deze manier de zorgbehoeften af op de wensen van jouw individuele cliënt. Ik neem altijd het welzijn van mijn cliënten als uitgangspunt. Ik heb bijvoorbeeld een cliënt die geen bijvoeding wil, omdat dit voor te veel stress zorgt. In goed overleg met zijn familie hebben wij besloten om de bijvoeding achterwege te laten en te kijken naar alternatieven. Het allerbelangrijkste is dat bewoners zich goed voelen.”

“De politiek overkomt oudere mensen, zij hebben geen stem” – Henrieke de Vries

Verkiezing Zorgmedewerker van het Jaar

Dit jaar werd vanuit Voeding in de Zorg voor de eerste keer de verkiezing ‘Zorgmedewerker van het Jaar’ georganiseerd: een verkiezing om bijzondere zorgmedewerkers een podium te bieden en de positieve verhalen in de zorg te belichten. In de periode van 8 februari t/m 19 maar zijn meer dan 300 zorgmedewerkers genomineerd voor de titel. Henrieke overtuigde de stemmer met haar visie dat bewoners centraal moeten staan en de zorg minder bureaucratisch moet worden.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant