Het restaurant

Battle of ´de borrelhap´


De nieuwe Served ligt aanstaande vrijdag weer op de mat! Als voorproefje hierop alvast een tweetal recepten uit ´de battle of de borrelhap’ tussen horecakok en zorgchef. Deze twee professionals hebben meer met elkaar gemeen dan men in eerste instantie wellicht zal denken. Horecakok Jimmy Verboom dook voor deze strijd in het verleden van zijn grootouders en vertaalde een traditioneel aardappel-groente-vleesgerecht naar een culinair teaserhapje. Marco Ruijgrok, zorg souschef sloeg een brug tussen de horecawereld en de belevingswereld van ouderen door zich te storten op drie borrelhap-iconen: het plateau, de bonbon en het cocktailglaasje. Hierbij twee innovatieve borrelhapjes om uw gasten, bewoners, patiënten en/of bezoekers mee te verblijden.

Boerenkoolchips met piccalilly van horecakok Jimmy Verboom

Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 20 minuten
Aantal porties: 20

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 2 stronken verse boerenkool
  • 1 pot piccalilly à 2,4 liter
  • Gerookte olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Was de stronken boerenkool en sorteer de mooie topjes eruit.
  2. Leg deze op een bakmat en besprenkel met gerookte olijfolie, peper en zout.
  3. Bak krokant af op 160 graden Celsius.
  4. Draai de piccalilly door in de blender en vul een spuitfles.
  5. Spuit een dopje piccalillycrème op de krokante bloemkool.

Een prachtige smaakvolle, complexe bite: stamppot boerenkool met rookworst en piccalilly in één hap.

Haring-bieten bonbon van zorgchef Marco Ruigrok

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: geen
Aantal porties: 12 bolletjes

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 2 stuks haring
  • 1 sjalot
  • 1/4 Granny Smith appels
  • Olijfolie
  • Roggebrood
  • Zeekraal
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Zorg dat de haring goed schoon is en verwijder eventuele graatjes.
  2. Snijd de haring en de appel zeer fijn en meng deze met de geraspte bieten.
  3. Verkruimel het roggebrood heel fijn en doe hier de olijfolie bij.
  4. Breng het mengsel met wat peper uit de molen en wat zout verder op smaak.
  5. Was de zeekraal, snij het zeer fijn en doe het in een klein bakje.
  6. Draai hier 12 bolletjes van en rol ieder bolletje even door de fijn gehakte zeekraal.

Marieke Pohlmann
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Sushi en een goede rijsttafel zijn favoriet. De oma van mijn vriend is Aziatisch en als ik daar ben, ontkom ik er niet aan loempia´s, soto ajam of rendang voorgeschoteld te krijgen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens mijn reizen heb ik veel gegeten en leren eten (van struisvogel tot cavia), maar het gelukkigst word ik van verse groente, veel verse groente! Daarnaast een lekker stukje vis met eventueel wat pasta en mijn maaltijd is compleet.

Wat zit er in je glas?

Tijdens het kokkerellen over het algemeen een lekker wit wijntje of een volle rode als ik een zwaarder gerecht maak. Een avondje met vriendinnen is compleet met cocktails als mojito of caipirinha. Overdag kan ik genieten van lekkere kruidenthee of een goede cappuccino.

Guilty food pleasure?

Chocolade, absoluut chocolade! Zo'n lekkere grote brownie met stukjes pure chocolade en bosbessen... Daar mag je mij voor wakker maken!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant