Het restaurant

Recept: sinaasappel oliebollen


Het einde van het jaar nadert met rasse schreden, en dat betekent: tijd voor oliebollen! Verras uw gasten dit jaar eens met oliebollen met een twist, zoals deze oliebollen met sinaasappel.

Sinaasappel oliebollen

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 250 gram bloem
  • 25 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 5 gram zout
  • 7 gram gist
  • 2 deciliter melk
  • 1/2 ei
  • 2 deciliter sinaasappelsap
  • 30 gram sinaasappelmarmelade
  • 40 gram poedersuiker

Bereidingswijze

  1. In een pannetje de sinaasappelsap aan de kook brengen en hierin de rozijnen en krenten ca. 10 min. laten weken.
  2. De bloem en zout zeven in een kom.
  3. De gist er goed door roeren.
  4. In een pannetje de melk verwarmen totdat het lauw is.
  5. In een ander kommetje het ei loskloppen.
  6. Het losgeklopte ei (van het vuur af) door de melk roeren.
  7. In het midden van de bloemmengsel een kuiltje maken en scheutje voor scheutje het melkmengsel met lepel of een mixer met deeghaken vanuit het midden door het mengsel roeren.
  8. Ca. 5 min. blijven roeren tot het een glad beslag wordt wat in stukken van de lepel valt.
  9. De krenten en rozijnen laten uitlekken en alles door het beslag roeren samen met de sinaasappelmarmelade.
  10. De kom afdekken met plasticfolie en op een warme plaats (in de oven op 50?C of in een bak met heet water het beslag ca. 1 uur laten rijzen tot de volume verdubbeld is. Beslag daarna niet meer doorroeren.
  11. Een opvangbak bekleden met keukenpapier.
  12. Olie verhitten tot 175 graden.
  13. Met een ijsbolletjeslepel beslag uit de kom scheppen en in de olie laten glijdenen in ca. 5 min. goudbruin en gaar frituren, halverwege met een vork keren.
  14. Oliebollen met een schuimspaan uit de olie nemen en in je opvangbak laten uitlekken.
  15. Oliebollen op een schaal leggen en eventueel bestrooien wat poedersuiker.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant