Het restaurant

2 x driegangenmenu voor de Week van de Smaak


De Week van de Smaak is hét jaarlijkse evenement waarbij gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht gebracht wordt. De nadruk ligt daarbij op ambachtelijke, seizoensgebonden, natuurzuivere en duurzame producten. Dit jaar staat het thema ‘eten uit eigen achtertuin’ centraal. We delen de recepten voor twee driegangenmenu's die helemaal passen binnen dit thema!

Menu 1

Voorgerecht: frisse bonensalade

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 100 gram bruine bonen
  • 100 gram witte bonen
  • 80 gram cocktail tomaat
  • 75 gram mais
  • 25 gram lente ui
  • 150 gram feta
  • 5 gram munt of 5 blaadjes
  • 75 gram pruimen
  • 5 gram koriander
  • Voor de dressing
  • 5 gram mosterd
  • 5 gram honing
  • 10 ml citroen
  • 30 ml olijfolie

Bereidingswijze

  1. Laat de bonen en de mais uitlekken.
  2. Snijd de tomaatjes door de helft.
  3. Halveer de pruimen, haal de pit eruit en snijd ze in partjes.
  4. Snijd de lente ui fijn en bewaar het groen als garnering.
  5. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  6. Maak een dressing van de olie, mosterd, honing en citroen en breng daarmee de salade op smaak.

Hoofdgerecht: stamppot rode biet

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 kilo aardappelen
  • 500 gram rode biet
  • 100 gram appel
  • 300 gram rookspek
  • 80 gram ui
  • 50 gram boter
  • 50 ml melk
  • 2 gram nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Garnering
  • Limon cress

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, kook ze gaar en maak er een puree van.
  2. Snijd de bietjes, de appel en ui in mooie blokjes.
  3. Bak het spek met de ui en als laatste de bietjes en meng dit door de puree.
  4. Garneer met een paar mooie doppen puree met wat appel en cress.


Nagerecht: peren crumble met kaneelslagroom

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 4 peren
  • 100 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 citroen
  • 10 gram vanillesuiker
  • 250 ml kookroom
  • 250 ml slagroom
  • Garnering
  • Cress lemon

Bereidingswijze

  1. Schil de peren, snijd ze in mooie partjes en druppel er wat citroen overheen.
  2. Maak een crumble van de bloem, boter, suiker en het zout.
  3. Meng de vanillesuiker door de room.
  4. Leg vervolgens de peren in een ingevette ovenschaal en giet hier de room overheen.
  5. Verdeel de crumble over het geheel en bak of op 190 graden.
  6. Klop de slagroom op met wat suiker en gemalen kaneel.
  7. Serveer de perencrumble op een mooi bord met een toef slagroom en garneer met plakjes peer en de Limon cress.


Menu 2

Voorgerecht: courgettesoep met pesto en crème fraîche

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 300 gram courgette
  • 80 gram ui
  • 10 gram knoflook
  • 40 gram pesto
  • 100 gram crème fraîche
  • Verse of aangemaakte groentebouillon
  • 50 ml room
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgette in blokjes en snijd de ui en knoflook fijn.
  2. Bak de ui en knoflook kort in de boter en voeg daarna de courgette toe.
  3. Voeg de pesto toe wanneer de courgette bruin begint te kleuren.
  4. Voeg de bouillon toe en laat het mengsel gaar worden.

Hoofdgerecht: linzenschotel

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 500 gram linzen
  • 500 gram rundergehakt
  • 200 gram tomaat
  • 80 gram ui
  • 75 gram paprika
  • 75 gram wortel
  • 100 gram aardappel
  • 15 gram knoflook
  • 150 gram feta
  • 50 gram tomaten puree
  • 5 gram paprikapoeder
  • 10 gram koriander
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Laat de linzen uitlekken, maar behoud wat van het vocht.
  2. Snijd alle groenten en de aardappelen in de gewenste grootte.
  3. Hak de koriander fijn.
  4. Kook of blancheer de aardappelen.
  5. Gaar het gehakt met de paprikapoeder. Voeg vervolgens de groenten toe.
  6. Voeg de aardappelen en de linzen toe en meng eventueel nog wat vocht van de linzen door het geheel om het smeuig te maken.
  7. Maak op smaak met zout en peper en voeg als laatste de stukjes feta toe.

Nagerecht: rabarbermousse

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 kilo rabarber
  • 300 gram vanillesuiker
  • 600 ml slagroom
  • 1 stuk chocolade/vanillecake
  • Garnering
  • Syrha leaves

Bereidingswijze

  1. Was de rabarber, snijd het in grove stukken en plaats het in een schaal en laat in de oven garen.
  2. Klop de slagroom goed lobbig en giet vervolgens wat vocht af.
  3. Bak de rabarber in een pan met de vanillesuiker volledig gaar.
  4. Maak het mengsel vervolgens volledig glad met een staafmixer en laat het afkoelen.
  5. Meng het rabarbermengsel voorzichtig door de slagroom.
  6. Wanneer het geheel koud is kan het voorzichtig door de slagroom gemengd worden. Bewaar wat slagroom om mee te garneren.
  7. Schep de mousse in een mooie tumbler.
  8. Steek 2 cirkels uit de cake. Maak de mousse op met de cake en garneer met de slagroom en de syrha leaves.

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Rabarber, zak 1 kg 

Bekijk product

Witte bonen 850 ml per blik, tray 6 blikken 

Bekijk product

Cake vanille/chocolade gesneden stuk 850 gram doos 4 stuks 

Bekijk product

Rode linzen, zak 10 kg 

Bekijk product

Geconcentreerde tomatenpuree 28-30%, blik 850 ml 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant