Het restaurant

​Winterse fruitvariaties


Met fruit kunt u ook in de winter eindeloos variëren. Het geeft kleur en smaak aan uw zoetste traktaties en zorgt voor een frisse touch tijdens het (kerst)diner. Door gebruik te maken van traditionele smaakmakers voegt u een punt van herkenning toe voor uw gast. Ter inspiratie: zes zoete verleiders op basis van fruit.

Appelgalette met roomijs

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Porties: 12

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 4 tot 6 pakken bladerdeeg
  • 4 Granny Smith appels
  • 50 ml roomboter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 2 à 3 gram kaneel
  • 12 bollen vanille-ijs
  • Lemon cress
  • 250 ml volle melk
  • 10 gram maïzena

Bereidingswijze

  1. Bedek een taartvorm (diameter 28 cm) met het bladerdeeg. Prik er gaatjes in tegen het souffleren.
  2. Schil de appel en snijd er dunne plakjes van. Leg deze dakpansgewijs in de taartvorm op het bladerdeeg.
  3. Giet er wat geklaarde boter overheen en bestrooi de appelbodem met kristalsuiker.
  4. Bak de galette in 25 minuten op 190 graden af.
  5. Kook de melk met wat citroen en kaneel. Voeg wat suiker toe en bind de saus af met maïzena.
  6. Serveer een puntje appelgalette met een bolletje vanille-ijs en wat kaneel-citroensaus en garneer met wat slagroom, kaneelpoeder en een takje Lemon cress.

Crème brûlée met mandarijn en kaneel

Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 1 uur
Porties: 10

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 liter crème brûlée
  • 4 mandarijnen
  • 5 kaneelstokjes
  • 100 gram rietsuiker

Bereidingswijze

  1. Snijd de mandarijnen in vieren. Kook de stukken samen met de kaneel mee in de compositie van de crème brûlée. Laat het mengsel kort even door koken.
  2. Giet het mengsel in mooie aardewerken bakjes en koel deze terug.
  3. Laat het mengsel afkoelen, besprenkel met wat rietsuiker en brand deze karamelbruin.
  4. Serveer het gerecht op een bordje.

Stoofpeertjesparfait met kletskop

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 4 uur
Porties: 10

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 400 gram stoofperen
  • 200 ml gepasteuriseerd eiwit
  • 100 ml gepasteuriseerd eigeel
  • 300 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 10 kletskoppen

Bereidingswijze

  1. Pureer de stoofperen
  2. Sla het eiwit en de slagroom stijf.
  3. Klop het eigeel met de suiker op en meng dit met de luchtig geklopte slagroom en het stijfgeslagen eiwit.
  4. Giet het mengsel in mooie vormpjes en vries deze in.
  5. Stort de parfait uit de vormpjes en schik ze op mooie bordjes.
  6. Serveer met een kletskop, een stukje stoofpeer en een toef slagroom.

Sinaasappelbavarois met speculaas

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 2 uur
Porties: 8

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 250 ml sinaasappelsap
  • 500 ml slagroom
  • 85 gram suiker
  • 11 gram gelatinepoeder
  • 8 speculaasjes
  • 3 gram speculaaskruiden
  • 10 gram marmelade

Bereidingswijze

  1. Meng de gelatine met de sinaasappelsap en de suiker en breng het mengsel aan de kook.
  2. Roer het mengsel goed glad en laat het terug koelen.
  3. Sla de slagroom goed lobbig en schep driekwart over in een andere kom. Sla de rest stijf voor de garnering.
  4. Meng de slagroom door het sinaasappelmengsel zodra laatstgenoemde begint te hangen.
  5. Giet de bavarois in een vorm en laat goed opstijven.
  6. Maak porties van de bavarois en garneer ieder bordje met een speculaaskoek, slagroom en wat marmelade.

Stoofpeertjes in amaretto met vanillemascarpone

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 1,5 uur
Porties: 6

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 6 peren
  • 1 fles amandellikeur
  • 5 gram steranijs
  • 30 gram boter
  • 25 gram poedersuiker
  • 200 ml mascarpone
  • 1 gram vanille

Bereidingswijze

  1. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten.
  2. Doe de boter in een kleine pan. Zet de steranijs even aan en blus deze met de likeur. Slap de likeur naar smaak af met water.
  3. Zet de peertjes recht op in de pan en stoof ze met het deksel op de pan langzaam gaar.
  4. Maak een crème van de mascarpone met vanille.
  5. Kook 200 ml van het kookvocht met de poedersuiker in tot een saus.
  6. Serveer de stoofpeertjes met de saus en de mascarpone.

Bananenmousse met butterscotch

Bereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 1,5 uur
Porties: 8

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 4 bananen
  • 550 ml slagroom
  • 25 ml citroensap
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram boter
  • 1 reep pure chocolade
  • Honny cress

Bereidingswijze

  1. Leg de bananen een uur van te voren in de vriezer zodat ze goed koud zijn.
  2. Kook 150 ml slagroom met de boter en de suiker en laat het mengsel een paar minuten zacht doorkoken.
  3. Koel de saus terug.
  4. Smelt de chocolade en giet deze op vetvrij papier en koel hem terug.
  5. Klop 400 ml slagroom goed lobbig.
  6. Pel de bananen en prak het citroensap erdoor
  7. Mix het bananenmengsel glad en roer de luchtig geslagen slagroom erdoor.
  8. Verdeel wat butterscotch over de bodem van een glas en schep daarom de mousse.
  9. Breek stukken chocolade af steek deze in de mousse. Garneer het geheel met de Honny cress.

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant