Specialisten
Culinair adviseur Martin

Culinair adviseur Martin

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg behoefte aan hebben.

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg... Lees meer

4 x desserts voor het najaar


idfood wil vernieuwingen in de zorgkeuken alleen maar stimuleren. Daarom faciliteren we regelmatig culinaire sessies op diverse locaties, waar chefs nieuwe ideeën kunnen opdoen. Op 1 oktober vond de inspiratiesessie Wild & Desserts plaats, waarbij culinair adviseur Martin Ambachtsheer aan de slag ging met een inspirerend menu. In deel 2 van deze sessie stonden desserts voor de wintermaanden centraal. Bekijk de 4 verrassende bereidingen die tijdens de sessie aan bod kwamen.

1. Gefrituurde sneeuwballen

Porties: 4
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur wachttijd

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 4 bolletjes roomijs
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • 100 gram kokos
  • 60 ml slagroom
  • 20 gram suiker
  • 4 chocolade sneeuwballen
  • 8 takjes cress
  • 12 rice crispies
  • 4 eetbare bloemen

Bereidingswijze

  1. Schep bollen van het roomijs en vries ze vervolgens weer in.
  2. Als de ijsbollen weer hard gevroren zijn, paneer je deze met kokos. Klop hiervoor het ei los, haal de ijsbollen vervolgens eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de kokosrasp.
  3. Vries de ijsballen wederom in.
  4. Klop de slagroom op met de suiker.
  5. Frituur de ijsbbollen kort en serveer dan alles op een mooi bord.
  6. Garneer met de chocolade sneeuwballen, de gepofte rice crispies, de cress en de bloemen.

2. Sinaasappel bier dessert

Porties: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 120 ml marmelade
  • 4 bollen roomijs
  • 120 ml fanta
  • 120 ml Flink bier
  • 1 sinaasappel
  • 8 takjes limoen cress

Bereidingswijze

  1. Mix de marmelade tot een glad geheel en schep in een spuitzak. Spuit een beetje marmelade in een wijnglas
  2. Schep er een mooi bolletje ijs op.
  3. Schenk het bier en/of de fanta in het glas.
  4. Garneer het dessert met een schijfje sinaasappel en de cress.

3. Pompoen mousse kruidentuintje

Porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur wachttijd

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 200 gram pompoen
  • 50 gram suiker
  • Sosa (bindmiddel)
  • 50 ml slagroom
  • 50 ml yoghurt
  • 4 Oreo koekjes
  • 4 takjes munt
  • 4 potjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de pompoen fijn en rooster deze gaar.
  2. Mix de pompoen met de suiker fijn en voeg een beetje sosa toe voor de binding.
  3. Klop de slagroom lobbig en meng met de yoghurt en de pompoen tot een gladde mousse.
  4. Spuit het pompoenmengsel in de potjes.
  5. Kruimel de oreo fijn en strooi deze als 'aarde' op de mousse.
  6. Zet een klein takje munt in de aarde.


4. Kabak tatlisi met turkse yoghurt en walnoot

Porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur wachttijd

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 200 gram pompoen
  • 50 gram suiker
  • 8 gram kokos
  • 400 gram yoghurt
  • 80 gram walnoot
  • 8 takjes cress

Bereidingswijze

  1. Snijd de pompoen fijn en rooster deze met de suiker gaar in de oven of zet de blokjes op in een pan met de suiker en een beetje water.
  2. Laat de pompoenstukjes ongeveer 30 minuten zachtjes garen en koel het daarna terug.
  3. Schep de pompoen in een glaasje of op een bord en garneer met de kokos, de yoghurt, de walnoot en de cress.


Ook aan de slag met eiwitrijke desserts? Shop alle benodigdheden in de eiwitverrijkte shop »

Rianne van Vulpen
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Dat hangt van het weer af. Op een warme zomerdag kies ik voor een frisse salade, maar op een gure winterdag ga ik liever voor een mals stoofpotje.

Wat zit er in je glas?

Ik begin de dag met een cappuccino, daarna stap ik over naar water en thee. 's Avonds en in het weekend zijn prosecco en gin-tonic favorieten.

Guilty food pleasure

Taart, ijs, chocola en koekjes: I'm a sucker for sweets. De zoete verleiding kan ik dus zelden weerstaan.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant