Specialisten
Culinair adviseur Martin

Culinair adviseur Martin

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg behoefte aan hebben.

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg... Lees meer

6 tips voor een goede vochtbalans


Iedereen weet hoe belangrijk water voor het lichaam is. De meest essentiële processen in ons lijf kunnen niet zonder vocht. Water dient als transportmedium voor afval- en voedingsstoffen, het reguleert de lichaamstemperatuur en draagt bij aan de opname van voedingsstoffen in de darmen. Als voldoende drinken voor patiënten of cliënten moeilijk is, kunnen deze tips van Martin helpen.

Smaakvolle dorstlessers

Vaak is het innemen van een grote hoeveelheid water of vocht een probleem voor uw patiënten en bewoners. Dit kan te maken hebben met slikproblemen of weinig eetlust. Zorg daarom voor voldoende smaakvolle dorstlessers en houd eenvoudig de vochtbalans van uw bewoners en patiënten op peil.

  • Zorg voor grote kannen water en voeg hier wat vers fruit en kruiden aan toe. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten, aardbeien en frambozen. Verse kruiden zoals munt, basilicum, rozemarijn en lavendel zijn ook altijd een goede toevoeging. Het water krijgt namelijk een heerlijke smaak en geur en zal op deze manier het plezier in het drinken stimuleren. Laat het water wat langer staan en de smaak zal toenemen.
  • Serveer grove stukken vers fruit zoals watermeloen en sinaasappel. Zorg er wel voor dat het fruit goed is afgedekt om verkleuring te voorkomen.
  • Serveer een koude bouillon zoals een komkommer gazpacho. Uw bewoners en patiënten krijgen op deze manier een grote hoeveelheid vocht en voedingsstoffen binnen. Een gazpacho kunt u zowel in een hartige als zoete variant serveren.
  • Serveer granité, bevroren smaakwater in de vorm van ijsschaafsel. Goed voor de vochttoevoer en lekker verkoelend.
  • Verras uw bewoners en cliënten met schepijs en sorbetijs. Voeg hier wat vers fruit aan toe voor extra vitaminen.
  • Ice Tea is in veel varianten te verkrijgen. Voeg verse kruiden en fruit toe om de smaakzintuigen extra te prikkelen.

Shop een verscheidenheid aan verfrissende producten in de webshop »

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Aardbeien uit Nederland, doosje 250 gr 

Bekijk product

Komkommer 400 -500 gr per stuk, doos 12 stuks 

Bekijk product

Tweelinglolly's, doos 40 stuks 

Bekijk product

Rode grapefruit, schaal 4 stuks 

Bekijk product

Biologische ananas middel, per stuk 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant