Specialisten
Culinair adviseur Martin

Culinair adviseur Martin

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg behoefte aan hebben.

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg... Lees meer

Recept: herfstlasagne


Een lekkere, gezonde lasagne mag deze herfst niet op uw menu ontbreken. Culinair adviseur Martin Ambachtsheer ontwikkelde deze herfstlasagne met pompoen, voor een lekkere verwarmende maaltijd voor uw cliënten en patiënten.

Herfstlasagne

4 personen, 50 minuten + 25 minuten wachttijd

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 200 gram parmaham
  • 1/2 knolselderij
  • 1 courgette
  • 1/2 pompoen
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes oregano
  • 50 gram eekhoorntjesbrood
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 deciliter halfvolle melk
  • 2 deciliter kookroom
  • 125 gram mozzarella
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 12 lasagnevellen
  • 20 mililiter olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de pompoen en snij in blokjes.
  2. Snipper de knoflook en 1 sjalot. Bak deze glazig in 10 ml olijfolie en kruid met peper en zout en laat 5 minuten stoven.
  3. Rasp intussen de ongeschilde courgette grof.
  4. Voeg de pompoenblokjes en een scheutje water toe aan de knoflook en de sjalot. Laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen tot de pompoen zacht is. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
  5. Laat intussen het eekhoorntjesbrood 20 minuten weken in 3 dl heet water. Giet af en vang het weekvocht op. Spoel het eekhoorntjesbrood, knijp uit en snipper fijn. Zeef het weekvocht en zet opzij.
  6. Schil en snij de knolselderij in blokjes. Kook 10 minuten in de melk met een snufje zout. Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht. Pureer met de staafmixer en voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Snipper de tweede sjalot. Fruit glazig in 10 ml olijfolie. Doe er het eekhoorntjesbrood en de tijm bij. Giet er het weekvocht van het eekhoorntjesbrood bij. Laat inkoken tot de vloeistof bijna volledig verdampt is.
  8. Snij de uitgelekte mozzarella in dunne schijfjes en rasp de Parmezaan.
  9. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  10. Meng het eekhoorntjesbrood en de geraspte courgette door elkaar
  11. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er een paar lasagnevellen in, bestrijk met wat knolselderpuree, dek af met plakken ham en leg daarop weer lasagnevellen. Dan komt een laag pompoenpuree, weer plakken ham en lasagnevellen. Werk zo verder in laagjes, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met lasagnevellen.
  12. Breng de room aan de kook met de oreganoblaadjes, peper en zout. Roer er de ricotta en de Parmezaan doorheen.
  13. Lepel de kaassaus over de lasagne. Verdeel er de mozzarellaschijfjes overheen en zet deze 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

Thee. Veel thee. Vooral lekkere kruidenthee en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade.

Coppa di Parma 16 plakken, pak 110 gram 

Bekijk product

Pompoen Hokkaido, per stuk 

Bekijk product

Gedroogd eekhoorntjesbrood premium, pot 500 gr 

Bekijk product

Lasagne - 15x5x8 cm. - doos 3 kilo 

Bekijk product

Geraspte kaas Parmesan parmarella, zak 1 kilo 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant