Specialisten
Culinair adviseur Martin

Culinair adviseur Martin

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg behoefte aan hebben.

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg... Lees meer

​Smaakbeleving: wat is het?


Oudere en zieke mensen krijgen vaak te horen dat ze ‘moeten’ eten om aan te sterken. Maar als je geen trek hebt en het eten je niet smaakt, is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er manieren om deze groep weer met plezier te laten eten. Culinair adviseur Martin vertelt u de aankomende weken hoe, in een uitgebreide serie over smaakbeleving.

Wat is smaakbeleving?

Smaakbeleving heeft alles te maken met weten hoe onze zintuigen werken en daar bij het bereiden van gerechten rekening mee houden. Martin: “Niet alleen wat we proeven draagt bij aan hoe we een gerecht ervaren. Ook de geur van het eten, de kleuren op het bord en het gevoel van eten in de mond dragen bij aan hoe iets smaakt en of we iets wel of niet lekker vinden.”

Ruiken is proeven

Als voorbeeld noemt Martin de reuk: “Veel mensen weten wel dat we met onze tong alleen het onderscheid maken tussen de basissmaken zoet, zout, bitter, umami en zuur. Écht proeven doen we eigenlijk met onze neus. Ruim 70% van wat we proeven, wordt bepaald door wat we ruiken. Met dergelijke kennis op zak kunnen we gerechten slimmer bereiden.”

Evenwicht

Smaakbeleving heeft dus alles te maken met het op de juiste manier prikkelen van alle zintuigen. Van de factoren proeven en ruiken tot wat we zien en zelfs wat we horen. Als laatste kun je gebruik maken van structuren die een bepaald mondgevoel geven. Klinkt ingewikkeld, maar waar het op neer komt is dat deze vijf factoren moeten kloppen en samen in evenwicht moeten zijn.

In de volgende artikelen vertelt Martin meer over de vijf factoren bij smaakbeleving.

Anne van Vlaenderen
Eindredacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant