Specialisten
Culinair adviseur Martin

Culinair adviseur Martin

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg behoefte aan hebben.

Martin Ambachtsheer is culinair adviseur bij Bidfood. Met twintig jaar ervaring als zelfstandig chef-kok in de zorg, weet hij precies hoe de wereld van zorg in elkaar steekt en waar chefs in de zorg... Lees meer

Vier tips voor een geslaagde barbecue


Met het mooie weer in het vooruitzicht wordt het tijd om uw bewoners en cliënten in het zonnetje te zetten. Een gezellige barbecue leent zich hier uitstekend voor. Met deze praktische tips van culinair adviseur Martin Ambachtsheer organiseert u deze zomer een onvergetelijke dag.

Feestelijke dranken

Een gezellig samenzijn vraagt om een feestelijk drankje. Martin: “Serveer als welkomstdrankje een alcoholvrije champagne met zomers fruit. Belangrijk is om de champagne te serveren in het juiste glas. Een flûte is te dun en breekbaar. Houd het praktisch met een stevig (wijn)glas waar men gemakkelijk uit kan drinken. Bied keuze tussen alcoholische en non-alcoholische versnaperingen en zorg - vooral als het warm weer is - voor voldoende water.”

Heerlijke happen

“Zorg voor een divers aanbod aan heerlijke happen”, zegt Martin. “Het is belangrijk om producten aan te bieden die de juiste voedingswaarden bevatten. Daarbij helpt het om zacht vlees te serveren zonder bot, zodat ouderen daar geen rekening mee hoeven te houden. Natuurlijk staat er niet alleen vlees op het menu. Er mag veel aandacht uitgaan naar groenten. Denk aan een frisse samengestelde salades of gegrilde groenten op de barbecue. Wanneer u gebruikt maakt van spiezen met vlees of groente, verdient het aanbeveling om eten van de spies te halen voor het serveren. Als laatste wil ik meegeven dat het eten niet te sterk mag worden gekruid. Deze smaken zijn de meeste ouderen namelijk niet gewend.”


Voldoende vrijwilligers

“Om de barbecue soepel te laten verlopen zult u veel hulp nodig hebben van vrijwilligers. Waarschijnlijk zijn niet al uw cliënten even goed ter been of hebben mensen hulp nodig bij het eten. Belangrijk is dat u niemand over het hoofd ziet en iedereen voldoende aandacht krijgt. Een vrijwilliger kan ongeveer vier bewoners begeleiden. Naast lekker eten kan het contact met medebewoners en vrijwilligers de dag onvergetelijk maken.”

Het juiste entertainment

Een onvergetelijke dag kan niet zonder het juiste entertainment. “Als u er echt een feest van wilt maken kunt u bijvoorbeeld zorgen voor livemuziek of een zanger”, zegt Martin. “Of denk aan een activiteit als bingo om iedereen te betrekken. Het is een speelse manier om een andere wending aan de dag te geven. Zo staat niet alleen het eten centraal, maar gaat het om het totaalplaatje.”

Shop alle benodigdheden in de webshop »

Larissa van den Bosch
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik mij graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Barbecuesalade, bak 1 kg 

Bekijk product

Hamburger rundvlees rauw koekenpan/grill/bbq 100 gram doos 20 stuks 

Bekijk product

Barbecuesalade 100 gr per cupje, tray 9 cupjes 

Bekijk product

Hamburger bbq stuk 70 gram 

Bekijk product

Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant